Pozor, pití destilované vody se vám nemusí vyplatit. V sázce je vaše zdraví

4. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Žízeň hasíme vodou. Musíme si ale dát dobrý pozor na to, abychom si paradoxně spíše neublížili…

Voda v přírodě, ať už podzemní, nebo povrchová, není nikdy chemicky čistou sloučeninou H2O (tedy vodíku a kyslíku). Pitná voda se skládá z vody, v ní rozpuštěných plynů a především minerálních a zčásti též organických látek.

Ne každá voda je ale pro lidský organizmus prospěšná. Pokud musíme dlouhodobě pít slanou vodu, můžeme si naopak přivodit dehydrataci a celkový kolaps.

Tělo dospělého člověka se skládá z průměrně z 57 až 60 % vody. Hustota tělních tekutin je však menší než vysoce mineralizovaná slaná voda. Vypijeme-li slanou vodu, naše tělo musí hustotu tekutin vyrovnat, laicky řečeno slanou vodu „rozředit“. K tomu je ale zapotřebí „stáhnout“ vodu z jiných částí těla, čímž dochází k dehydrataci. Takový stav může skončit až celkovým selháním metabolismu a kolapsem.

Podobným rizikem je však i druhý extrém, tedy demineralizovaná voda. Její dlouhodobá konzumace lidský organismus oslabuje. Dochází například k poškození střev a do těla se nedostávají potřebné minerály jako hořčík či vápník.

autor: ČRo
Spustit audio