Dovoz rostlinných výrobků budou moci od ledna obchodníci ohlašovat jen 24 hodin předem

Dovézt některé potraviny do Česka bude jednodušší. U rostlinných výrobků se od ledna zkrátí lhůta pro povinné informování o dováženém zboží. Dodávku obchodníci nebudou muset úřadům oznamovat 48 hodin předem jako teď, ale jen čtyřiadvacet. A u zelí tuto povinnost nebudou mít vůbec. Po jednání s obchodními řetězci to oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská jablka

Polská jablka | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Změna se – alespoň prozatím – bude týkat jen rostlinných výrobků. „U těch živočišných nad tím vedeme v tento okamžik debatu,“ řekl Jurečka.

Obchodníci změnu vítají. „Obchod je tady od toho, aby především zásoboval konečného spotřebitele, zákazníka, aby ho zásoboval čerstvým zbožím, a v některých případech jsme se dostávali do situace, že právě hlášení, respektive termín nastavený pro to hlášení, tuto situaci komplikoval. Jsme rádi, že společně s ministerstvem zemědělství tu situaci řešíme,“ uvedla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Dovozci rostlinných potravin dříve nemuseli hlásit své dovozy vůbec, u potravin živočišného původu platila od května 2011 povinnost ohlásit dovoz 24 hodin dopředu. Od října 2014 vláda zavedla u potravin živočišného původu a vybraných produktů rostlinného původu povinnost hlásit dovoz dva dny dopředu. A novinkou také bylo hlášení o ceně zboží.

Dvoudenní lhůta pro hlášení o některých dovážených výrobcích začala platit na začátku října. Ministerstvo chtělo mít nad dovozem potravin větší kontrolu. Smyslem změny bylo zabránit tomu, aby obchodníci ze zahraničí, postižení sankcemi mezi Evropskou unií a Ruskem, prodávali do Česka zboží za podnákladové ceny, což by mohlo poškodit české producenty.

Změna v ohlašovací povinnosti však neznamená, že by ministerstvo od své strategie ustupovalo. Podle připravované vyhlášky ministerstva zemědělství se má od ledna 2015 nahlašovací povinnost rozšířit také na sudové víno, doplňky stravy či mák.

A nově má dopadnout také na zahraniční provozovatele pojízdných prodejen, kteří zajíždějí se zbožím do Česka, či různé trhovce.

ČTK, Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme