Francouzští poslanci vyzvali k uznání Palestiny za samostatný stát

Francouzští poslanci chtějí, aby Francie uznala Palestinu za samostatný stát. Pro rezoluci v Národním shromáždění hlasovalo 399 poslanců z řad socialistů a levice. Pravice byla proti. Rezoluce není pro vládu závazná, má však symbolický význam.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž. Francouzské Národní shromáždění schválilo rezoluci vyzývající k uznání Pelestiny za samostatný stát

Paříž. Francouzské Národní shromáždění schválilo rezoluci vyzývající k uznání Pelestiny za samostatný stát | Zdroj: Reuters

Socialisté, kteří text rezoluce předložili, soudí, že řešení blízkovýchodního konfliktu spočívá v existenci dvou samostatných států – izraelského a palestinského.

Zástupci pravice jsou naopak přesvědčeni, že vznik palestinského státu musí být výsledkem mírových jednání.

Pravicoví poslanci byli původně připravení se hlasování zdržet, nakonec však hlasovali na přímý pokyn nového šéfa Svazu pro lidové hnutí (UMP) Nicolase Sarkozyho proti rezoluci.

Francie by se mohla zapojit do řešení situace na Blízkém východě také jako prostředník. Francouzský prezident François Hollande chce v Paříži v blízké době uspořádat konferenci o míru na Blízkém východě.

Jan Šmíd, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme