Šlo o hold ostrovu, ne o milenku, řekl kapitán Costy Concordie k okolnostem nehody

Kapitán ztroskotané výletní lodi Costa Concordia Francesco Schettino poprvé vypovídal u soudu. Mluvil mimo jiné o tom, proč k břehům ostrova Giglio, u nějž plavba tragicky skončila, plul, i když to původně nebylo v plánu. Obvinění, jež se objevilo v jedné z výpovědí k případu, že mohl chtít udělat dojem na svou milenku na palubě, Schettino odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Itálie, Grosseto. Kapitán ztroskotané lodi Costa Concordia přijíždí k soudu

Itálie, Grosseto. Kapitán ztroskotané lodi Costa Concordia přijíždí k soudu | Zdroj: ČTK

Schettino u soudu uvedl, že k břehům zamířil, protože chtěl ohromit cestující a také vzdát hold ostrovu a jednomu z lodních velitelů, který je na penzi a na ostrově žije.

Vyjadřoval také k tomu, proč potápějící se loď opustil mezi prvními. Odmítl, že by to bylo záměrně – z plavidla prý vypadl.

Costa Concordia ztroskotala v lednu 2012, když u ostrova Giglio najela na mělčinu. Při neštěstí zahynulo 32 lidí. Z jejich smrti italská prokuratura viní právě kapitána. V případě prokázání viny mu za to hrozí až 25 let vězení. Schettino trvá na své nevinně.

Kapitán před začátkem přelíčení odmítl mluvit s novináři. Soud mu také zaručil, že se během výpovědi dostane na veřejnost jen jeho hlas a ne tvář.

Ztroskotaná loď Costa Concordia | Foto: Pavel Polák

Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme