Zástupci církví se zavázali potírat otroctví. Jím stále strádají desítky milionů lidí

Patnáctka vrcholných představitelů křesťanských církví a světových náboženství dnes podepsala ve Vatikánu deklaraci proti otroctví. Mezi podepsanými jsou třeba hlava anglikánské církve, francouzský pravoslavný metropolita nebo zástupci hinduistů, muslimů či židů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalé prostitutky zapojené do programu GWAPA (Gweru Women's AIDS Prevention Association).jpg

Bývalé prostitutky zapojené do programu GWAPA (Gweru Women's AIDS Prevention Association).jpg | Foto: Jan Prokeš

Představitelé církví společně odsoudili moderní otroctví, které se týká mimo jiné žen a dívek, které jsou nucené k prostituci, domácího služebnictva, dělníků, kteří pracují v nelidských podmínkách nebo třeba dětských vojáků.

Podle nevládních organizací může být takových novodobých otroků na světě kolem 36 milionů. Zástupci církvi se zavázali, že se během pěti let pokusí přispět k vymýcení tohoto jevu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O deklaraci proti otroctví, kterou ve Vatikánu podepsali zástupci církví, mluvil kněz a teolog Tomáš Halík

Schůzky se na pozvání papeže zúčastnil i přední český teolog a římsko-katolický kněz Tomáš Halík. Podle něj je deklarace významná tím, že se sešli představitelé všech velkých světových náboženství, i tím, na čem se dohodli – že chtějí systematicky odstraňovat hlavní příčiny moderního otroctví.

„To jest nedostatek vzdělání, chudoba a nedostatek informací. Lidé vlastně do značné míry ignorují tenhle obrovský problém,“ uvedl Halík. Církve prý chtějí tlačit na vlády, aby přijímaly zákony, které pomohou otroctví vymýtit.

Kromě představitelů církví se podle Halíka schůzky účastnili i zástupci nevládních organizací, lidé z byznysu, kteří chtějí k řešení problému přispět, právníci nebo třeba zástupci americké vlády.

Duchovní a filosof Tomáš Halík dostal Templetonovu cenu | Foto: Jiří Hošek

Početně nejvíc novodobých otroků je podle Halíka v Indii – týká se to prý asi 15 milionů lidí – ale stranou nezůstává ani Česká republika.

„Ve statistikách se objevuje na třetím místě v Evropě, co do otroctví. Říká se, že 138 tisíc lidí u nás je vlastně v podmínkách toho otroctví. Zejména jsou to ženy, které jsou manipulovány ruskou a ukrajinskou mafií a jsou v těch různých nevěstincích, a také zahraniční dělníci, kterým ta mafie prostě odnímá pasy a nedává jim spravedlivou mzdu,“ poznamenal Halík.

Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme