Cenu Michala Velíška si dnes odnese další člověk, který zachránil lidský život

Už podeváté se dnes bude předávat Cena Michala Velíška. Má podobu skleněného anděla a připomíná odvážný čin muže, který neváhal pomoci mladé ženě a zaplatil za to životem. Také letos si ocenění odnese člověk, který není profesionální záchranář, a přesto neváhal pomoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena Michala Velíška

Cena Michala Velíška

„V letošním roce se sešlo celkem 538 nominací, ale je třeba říct, že řada z nich byla opakovaných. Zhruba tedy můžeme mluvit o sto nominovaných lidech,“ upřesňuje čestný předseda výboru Ceny Michala Velíška Vítězslav Vurst.

Zdůrazňuje, že mezi nominovanými jsou i děti. „Letos máme 21 nominovaných dětí a z toho máme velkou radost. Všechny děti na oceňování zveme, protože jim chceme vyjádřit, že člověk má být statečný vždycky a chceme podporovat jakoukoli formu statečnosti,“ doplňuje Vurst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolik se letos sešlo nominací na Ceny Michala Velíška, upřesňuje čestný předseda výboru Vítězslav Vurst

Mezi nominovanými je třeba Petr Vejvoda ze Žďáru nad Sázavou. Ten se zastal spolužačky, na kterou zaútočila 26letá žena s nožem. Útočnice chlapce pobodala a on zranění podlehl.

Dalším finalistou je Petr Dlouhý ze Sedlčan - zachránil invalidního řidiče z potápějícího se auta. Třetím pak Jan C. Ten ochránil seniorku před agresory a sám pak čelil jejich útoku.

„Dívejte se kolem sebe také proto, abyste dokázali poděkovat lidem, kteří nejsou lhostejní. Obyčejně hodně mluvíme o věcech negativních a málo děkujeme, naučme se vyjadřovat i vděčnost,“ říká Vítězslav Vurst.

O vítězi rozhoduje svými hlasy veřejnost. Zájem o hlasování byl podle Vursta letos enormní. „Hlas odevzdalo celkem 12 tisíc lidí. To je neskutečně mnoho oproti minulým rokům,“ upřesňuje.

Střihač televize Nova Michal Velíšek byl 13. září 2005 zabit na Karlově náměstí v Praze. Neváhal se zastat neznámé mladé ženy před násilníkem, třebaže měl sám v kočárku ani ne roční dcerku. Od té doby jsou každoročně oceňováni děti, muži a ženy, lidé různých povolání, věku, odlišných životních zkušeností i názorů, kteří projevili podobnou odvahu jako on.

ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme