Německá vláda se hádá kvůli mýtnému na dálnicích. SPD hrozí zablokováním projektu

Plán na zavedení mýtného na německých dálnicích se musí přepracovat. Požaduje to koaliční strana sociálních demokratů SPD. Současná podoba mýtného prý může finančně zatížit i německé řidiče. Pokud se koncept nezmění, bude ho prý sociální demokracie blokovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Německých řidičů se mýtné nemá týkat vůbec, protože platí do státní kasy nemalou daň z automobilu. Tím se zaklínal ministr dopravy Alexander Dobrindt, který tento projekt ve vládě prosazuje.

Jenže ministerstvo financí s Wolfgangem Schäublem v čele vypracovalo metodický pokyn, jak mýtné vybírat. A v něm se píše, že pokud by se mýtné v budoucnu zvyšovalo, není vázáno na automobilovou daň.

Německý řidič by tak v budoucnu musel platit jak daň, tak část mýtného. A proti tomu se teď ve vládě hlasitě ohrazují sociální demokraté. Mýtné na dálnicích je na německé politické scéně kontroverzním projektem od samého začátku.

Pro cizince má mýtné na německých dálnicích platit od roku 2016. Tři typy dálničních známek se mají lišit podle délky platnosti. Desetidenní známka má být v přepočtu za 280 korun, dvouměsíční za 600 a roční za 2500 až 3000, podle objemu a typu motoru.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme