Švédský novocirkusový soubor Sisters naposledy vystoupí na scéně Jatek78

Na scéně Jatek78 v Pražské tržnici vystoupí dnes naposledy švédský novocirkusový soubor Sisters s představením Clockwork. Trio mladých absolventů cirkusové školy ve Stockholmu na jevišti předvádí novou artistickou techniku v jednoduchém příběhu o dokonalé souhře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sisters

Sisters | Foto: Český rozhlas

Profesionální cirkusová škola Dans och cirkushogskolan má ve světě dobré jméno. Studenti v ní rozvíjí nejen technické, ale i tvůrčí schopnosti a dovednosti. Švédský soubor Sisters vznikl právě díky absolventům této školy.

Francouz Valia Beauvieux, Španěl Pablo Rada Moniz a Dán Mikkel Hobitz Filtenborg se poznali už u přijímacích zkoušek. Spojovala je jedna disciplína, takzvaná čínská tyč, přiznává Valia Beauvieux:

„Je to šest metrů vysoká tyč upevněná v horní i spodní části lany, pevně zapřená do podlahy. Jelikož jsme tři, jedna tyč nám velmi brzy přestala stačit. Takže nakonec vystupujeme se dvěma."

Přehrát

00:00 / 00:00

O představení švédského novocirkusového souboru Sisters natáčela redaktorka Veronika Štefanová

"Provádíme na nich neobvyklé akrobatické prvky, které stále rozšiřujeme a zlepšujeme. Na začátku to bylo krátké osmiminutové číslo, dnes je z toho celé představení.“

Cirkusové nářadí je zároveň jedinou scénickou dekorací v inscenaci Clockwork. Dvě čínské tyče jsou doplněny gymnastickým kolem, jedinou zavěšenou kládou a složitým dřevěným ramenem, kterým muži otáčí kolem jedné z tyčí. S lany se v představení také hodně manipuluje, dokonce po nich jeden z akrobatů chodí.

Inscenace Clockwork je charakteristická multidisciplinárním přístupem všech tří akrobatů, což je v případě současných novocirkusových představení nezvyklé.

„Základem pro naši akrobatickou praxi jsou tradiční cirkusové disciplíny, které dnes málokde vidíte, jako je například disciplína gymnastického kola nebo čínské tyče. Tuto techniku se ale snažíme přizpůsobovat modernímu stylu, který je navíc ovlivněný současným tancem,“ vysvětluje Beauvieux a pokračuje:

„Jednotlivé disciplíny navíc často provádíme ve třech, což je dost neobvyklé. Když společně vystupujeme na čínských tyčích, vypadá to, jako by s našimi těly kolem tyčí někdo žongloval. Přeskakujeme nahoru a dolu. Střídání musí být přesně naplánováno a promyšleno, abychom se u toho nezranili.“

Výrazovým prostředkem je pohyb, zvuk a světlo

Každé představení je složeno z různých obrazů, ve kterých artisté akrobatickým pohybem i fyzickým a černým divadlem ztvárňují zvláštní bytosti. Mnohdy připomínají divokou zvěř. Muži nepoužívají masky, ani výrazné kostýmy. Jediným výrazovým prostředkem je pohyb, zvuk a světlo. Autorem světelného designu je Bjørn Olav Hauknes z Norska:

„Základní světelné prvky si sebou vždy přivážím, ale nejčastěji vycházím přímo z toho, co daný prostor nabízí. Takže pokaždé, když někde hostujeme, vytvářím světelný design v podstatě úplně znovu. Mým cílem je, aby světlo vyzvedlo přednosti nejen obsahu představení, ale také prostoru, ve kterém je uváděno.“

V inscenaci Clockwork se tři akrobaté pokouší o dokonalou souhru v rytmu i pohybu. Podobně jako strojek v hodinkách musí na sebe v představení každý pohyb navazovat a pravidelně plynout.

Představení Clockwork začíná dnes v 19.30 v prostoru Jatka78.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme