O Jizerskou padesátku je velký zájem, odstartuje i bez sněhu

Už více než čtyři tisíce odvážlivců se přihlásilo na Jizerskou padesátku a na její hlavní závod zbývá už jen 400 startovních čísel. Další ročník osvědčeného závodu lyžařských profesionálů i nadšenců se má jet v okolí Bedřichova 11. ledna. Po letošním fiasku, kdy kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu závod zrušili, zaujme neochvějná jistota pořadatelů, že se tentokrát nic podobného opakovat nemůže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jizerská padesátka

Jizerská padesátka | Foto: Pavel Polák

Jistota organizátorů plyne z toho, že se tentokrát rozhodli nespoléhat vůbec na nic. Ani na sněhovou nadílku.

„Nesmíme si tak krásnou akci nechat zkazit. I když nebude sníh, tak Jizerskou padesátku odjedeme třeba na kole nebo ji projdeme či proběhneme po svých. Účastníci dostanou veškerý servis, který by dostali i při běžném průběhu padesátky,“ slibuje David Douša z pořádající agentury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Organizátoři plánují odjet Jizerskou padesátku v plném rozsahu, i když nebude sníh

„Sníh není zcela v naší moci, ale situaci umíme ovlivnit jeho navožením nebo vytvořením umělého sněhu. To v tuto chvíli také děláme,“ dodává Douša s tím, že tentokrát by startovné nikomu propadnout nemělo.

Ostatně většina těch, kterým se to začátkem letošního roku přihodilo, využila možnosti uplatnit slevu na nadcházející ročník a přihlásila se znovu.

V téhle skupině bychom našli třeba i olympijskou vítězku ze sportu, který se provozuje na vodě v jiném skupenství. Veslařka Miroslava Knapková jezdila několik let doplňkový závod na 30 kilometrů, ale teď se poprvé nechala popíchnout k účasti na plnohodnotné trati.

„Na vodě veslujeme do října, poté trénujeme v hale na trenažerech, využíváme posilovnu a běháme. Během zimy se snažíme udělat objem, což se na trenažéru dělá špatně. Běžecké lyžování je tomu nejblíže,“ tvrdí 34letá skifařka, která oceňuje, že na běžkách zapojí všechny svalové partie.

„Také je to náročné na dýchání. Na zvýšení fyzické zdatnosti je to naprosto skvělý sport. Využijete celé tělo a nezatěžujete klouby. Navíc jste venku v hezké přírodě,“ vysvětluje Knapková, proč není náhoda, že se účastní Jizerské padesátky.

Knapková se těší na boj o stopu

A kromě toho, že je pro její přípravu běh na lyžích coby doplňkový sport užitečný, také Knapkovou baví, protože při něm zažije situace, které jsou na veslařském kanále nemyslitelné.

„Závodíme stylem, že každý máme svou dráhu a do kontaktu s ostatními závodníky nepřijdeme. Tím, že jde o masový závod, tak jsem někomu šlápla na lyži. Dotyčný se rozčílil, ale když zjistil, kdo jsem, tak se ještě omlouval,“ vzpomněla si Knapková.

Kromě olympijské vítězky z Londýna 2012 budou na startu i další známé tváře, ale nechat si šlápnout na lyži od Martina Koukala, Stanislava Řezáče nebo Lukáše Bauera, kteří se coby česká lyžařská esa chtějí pohybovat na špici mezinárodního startovního pole, bude nepoměrně složitější.

Charakteristika tratě Jizerské padesátky | Foto: ČTK

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme