Počet nahlášených škod kvůli ledovce narostl za poslední tři dny o desítky procent

Dopravní nehody, zlomeniny nebo spadané stromy na domech či autech. To jsou nejčastější důvody škod, které kvůli námraze řeší pojišťovny. Už teď se počet nahlášených škod zvýšil o desítky procent. Podle pojišťoven ale čísla nejsou konečná. Očekávají, že řada klientů se bude hlásit až v nadcházejících dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda nárazem do stromu

Nehoda nárazem do stromu | Foto: Transhospital

Mezi nejčastější problémy, které měli lidé kvůli ledovce, patří dopravní nehody. Ty teď pojišťovny řeší nejvíc a to i přesto, že řidiči jsou podle statistik v zimě opatrnější. Ve většině případů šlo o nedobrzdění nebo řidiči nezvládli řízení na kluzké vozovce.

„V souvislosti se zimními rozmary počasí eviduje Česká pojišťovna v tuto chvíli přes 600 škod s pojištěním motorových vozidel. Jedná se o takzvané plechové škody, tedy zdeformované části karoserií nebo třeba světla. Průměrná výše škody se v těchto případech pohybuje kolem 30 tisíc korun,“ upřesňuje mluvčí České pojišťovny Jan Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet nahlášených škod v důsledku námrazy narostl za tři dny o desítky procent. Detaily zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

Podle něj řidiči nejvíc bourali v Praze, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Pětinový nárůst nahlášených škod zaznamenala i pojišťovna Allianz. Podle Jana Marka se počet nahlášených případů pravděpodobně ještě zvýší.

Pojišťovny řeší také stovky případů, kdy kvůli námraze padaly větve nebo i celé stromy a poškodily například auta. Podle mluvčího pojišťovny Kooperativa Milana Káni je takových případů nejvíce na Vysočině.

„V tuto chvíli Kooperativa přijala asi sto hlášení škod s pojištěním majetku. Jsou to škody, které se týkají pádu ledu ze stromů nebo pádu poškozených stromů. U majetkových škod se většinou klienti snaží co nejdříve to opravit, například střechu, a vlastně až poté se hlásí pojistná událost,“ popisuje s tím, že celkový objem nahlášených škod dosahuje 3 milionů korun.

Úrazové pojištění

Ledovka způsobila problémy i chodcům. Po pádu na namrzlých chodnících zdravotníci ošetřovali hlavně zlomeniny, pohmožděniny nebo taky otřesy mozku. Pojišťovny ale zatím těchto hlášení moc neevidují.

„Lidé budou hlásit taky škody například úrazového pojištění, ale podle zkušeností likvidátorů lidé hlásí podobné škody s několika denním zpožděním,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Klienti se na pojišťovny obracejí většinou až po skončení léčby. Očekává se tedy, že úrazové pojištění, stejně jako pojištění majetku, začnou lidé řešit až po několika týdnech nebo v řádu měsíců.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme