Washington popírá koordinaci údajných íránských úderů na islamisty v Iráku

Spojené státy nekoordinují údajné íránské nálety na pozice Islámského státu v Iráku. Při setkání se spojeneckými zeměmi v Bruselu to řekl americký minsitr zahraničí John Kerry. Podle něj nálety koalice vedené Spojenými státy islamisty tvrdě poškodily, boje s nimi ale ještě mohou trvat roky. Důležité podle Kerryho bude zničit jejich ideologii, nábory a financování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký premiér Hajdar Abádí a americký ministr zahraničí John Kerry na konferenci protidžihádistické koalice v sídle NATO v Bruselu

Irácký premiér Hajdar Abádí a americký ministr zahraničí John Kerry na konferenci protidžihádistické koalice v sídle NATO v Bruselu | Zdroj: Reuters

„Za poslední dva a půl měsíce jsme udělali významný pokrok, ale víme, že je tady ještě hodně práce. Islámský stát stále páchá strašné zločiny,“ řekl na konferenci protidžihádistické koalice v sídle NATO v Bruselu šéf americké diplomacie.

„Shodli jsme se ale, že se daří zastavit jeho postup, byl nucen změnit svou taktiku a některé z těchto změn vážně omezují jeho schopnost jednat dál, tak jako dřív,“ dodal.

Podle Pentagonu proti džihádistům v Iráku ze vzduchu útočí i Írán. Americký ministr zahraničí se k tomu odmítl vyjádřit. Zároveň ale popřel koordinaci případných íránských akcí Spojenými státy.

„Na našich základních zásadách se nic nezměnilo. Nekoordinujeme vojenské ani jiné aktivity s Íránem a ani to nemáme v plánu,“ uvedl.

„Podle mě je zřejmé, že pokud Írán podniká akce proti Islámskému státu a má to nějaký dopad, je to v tomto směru pozitivní. Ale není to něco, co my koordinujeme. Irák sám zodpovídá za veškeré pozemní i vzdušné operace na jeho území a co se rozhodnou dělat, je jen na nich,“ zdůraznil Kerry.

Do bombardování Islámského státu v Iráku se zapojila i íránská letadla, tvrdí USA

Číst článek

Írán je dlouhodobým spojencem Iráku. Poskytl mu například ruské bitevní letouny Su-25, dost možná i s vlastními piloty.

„Na postupu Íránské islámské republiky vůči džihádistům se nic nemění. V boji proti nim poskytujeme Iráku pomoc a poradenství,“ uvedla mluvčí íránského ministerstva zahraničí Marzíje Afchámová, aniž by nálety na Islámský stát potvrdila.

bre, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme