V USA propukly nové protesty kvůli údajnému policejnímu násilí

Necelé dva týdny po rasových protestech ve Spojených státech vyšly do ulic New Yorku znovu stovky lidí. Důvodem je rozhodnutí velké poroty v dalším případu možného policejního násilí vůči příslušníkovi afroamerické komunity. Eric Garner zemřel v červenci poté, co ho zadržel policista speciálním dusícím chvatem. Porota ale rozhodla, že strážník nebude obviněn z trestného činu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v New Yorku kvůli údajnému policejnímu násilí

Protesty v New Yorku kvůli údajnému policejnímu násilí | Zdroj: Reuters

Stovky lidí se po ohlášení verdiktu sešly v centru New Yorku na Times Square. Rozhodnutí neobvinit policistu, po jehož zákroku zemřel 43letý Eric Garner, označují za pobuřující.

Na videu, které zachycuje červencové zadržení, je vidět policista, jak drží Garnera pod krkem. Afroameričan, který trpěl astmatem, hlasitě volal, že nemůže dýchat.

Prezident Barack Obama znovu varoval, že jde o součást širších problémů ve vztahu mezi americkými menšinami a policií. Incident začalo vyšetřovat ministerstvo spravedlnosti. Starosta New Yorku vyzval demonstranty k poklidným protestům.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme