Putin děsí své sousedy k smrti, prohlásil Obama na setkání s americkými byznysmeny

Ruský prezident Vladimir Putin podle Bílého domu děsí sousední státy k smrti. Americký prezident Barack Obama se do Putina opřel na pravidelném setkání s řediteli velkých amerických firem. Zmínil se i o boji s Islámským státem a mluvil také o Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

Hlavním tématem kulatého stolu s byznysmeny byla americká ekonomika. I tamní podnikatele ovlivňují mezinárodní sankce proti Rusku, proto byla řeč i o Vladimiru Putinovi.

Obama o něm prohlásil, že do ruské politiky zavádí nacionalistický a zpátečnický přístup. Americký prezident si naopak pochvaloval spolupráci s Putinovým předchůdcem Dmitrijem Medvěděvem.

Moskva podle Obamy nezmění svou zahraniční politiku, dokud plně nepocítí důsledky sankcí na ruské hospodářství.

Na to má vliv i oslabující kurz rublu. Ruská centrální banka už na jeho ochranu musela vydat v přepočtu přes 15 miliard korun. Oficiálně jde o první intervence od zavedení plovoucího kurzu rublu 10. listopadu. Rubl ale dál čelí útokům spekulantů a reaguje na pokles cen ropy.

„Do nového roku budeme asi svědky dalších výkyvů, v prvním kvartálu příštího roku by se situace měla stabilizovat,“ odhaduje analytik Igor Juškov.

Američtí byznysmeni na schůzce s prezidentem Obamou | Foto: Reuters

Obama se také krátce zmínil o boji s organizací Islámský stát (IS). Vyjádřil přesvědčení, že koalice v čele s USA dokáže IS porazit v Iráku, ale v Sýrii jde podle něj o širší a komplikovanější problém.

Americký prezident mluvil i o Číně, jejíž prezident Si Ťin-pching si prý upevnil moc rychleji než jakýkoli čínský vůdce v posledních desetiletích. Jeho vzestup se prý dá srovnat se vzestupem Teng Siao-pchinga, který vedl Čínu v letech 1978 až 1992.

Martin Dorazín, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme