Papež odvolal velitele vatikánské gardy, post opustí na konci ledna

Plukovník Daniel Rudolf Anrig stál v čele vatikánské švýcarské gardy, která má za úkol chránit papeže. Velitel nejmenší armády na světě ale na konci ledna svůj post opustí. Papeži Františkovi zřejmě vadila přehnaně přísná vojenská pravidla, která pro jednotku tvořenou výhradně Švýcary platila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velitel vatikánské švýcarské gardy, plukovník Daniel Rudolf Anrig doprovází papeže Františka

Velitel vatikánské švýcarské gardy, plukovník Daniel Rudolf Anrig doprovází papeže Františka | Zdroj: Reuters

Zprávu o odvolání plukovníka Anriga přinesl vatikánský deník Il Osservatore Romano. Důvody jeho odchodu ale list neuvedl.

Napsal pouze, že papež nařídil ukončit s Danielem Anrigem smlouvu k 31. lednu. Ani Vatikán, ani švýcarská garda nechtějí rozhodnutí komentovat.

Italští novináři spekulují, že se papeži Františkovi nelíbilo vojenské pojetí gardy, které Anrig prosazoval. Velitel nejmenší armády světa vyžadoval po členech gardy disciplínu a chování striktně podle vojenských pravidel.

Podle italských novinářů ale papež chtěl udržet uvnitř ve Vatikánu vztahy spíše přátelské a bratrské. Františkovi se také nelíbil přísný zákaz jakéhokoli osobního kontaktu gardistů s papežem.

V říjnu se objevila fotografie, na které papež podával ruku jednomu z členů jednotky. To je ale proti protokolu, a tak vojáka čekal kázeňský trest.

Františkovi také vadila přestavba bytu pro velitelovu rodinu nad kasárnami, kde si prý Anrig vytvořil luxusní apartmá.

Papež František je známý svojí skromností a otevřeností k veřejnosti. Často chce například cestovat obyčejnými auty, a ne opancéřovanými limuzínami.

Švýcara Daniela Rudolfa Anriga angažoval Františkův předchůdce papež Benedikt XVI. v roce 2008. Ve Švýcarsku byl šéfem tamní kriminální policie.

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme