Lyžařka Šárka Strachová prožívá nejlepší vstup do sezóny za posledních 5 let

Ještě neví, jestli další slalom pojede ve Francii, nebo ji se soupeřkami vyženou špatné sněhové podmínky v Alpách do Švédska. Teď ale dorazila z amerických hor domů do Prahy a libuje si nad znovu nabytou lyžařskou pohodou a závodnickým sebevědomím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařka Šárka Strachová na trati Světového poháru v Aspenu

Lyžařka Šárka Strachová na trati Světového poháru v Aspenu | Zdroj: ČTK

Po dvou prvních slalomech Světového poháru platí, že Šárka Strachová prožívá nejlepší vstup do sezony za posledních pět let.

„Mnohem víc jsem si letos dovolila řídit se vlastním pocitem. Naučila jsem se dát v tréninku dvě jízdy a s dobrým pocitem končit, což myslím, že mi hodně pomohlo. Dřív jsem jezdila opravdu hodně a měla jsem pocit, že to doženu nějakou kvantitou,“ popisuje Šárka Strachová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžařka Šárka Strachová se v tréninku už nesoustředí tolik na kvantitu a díky tomu se jí povedl vstup do Světového poháru

„A když mi to nešlo, tak jsem si ještě tři jízdy přidala, místo toho, abych toho nechala, což je v té dané chvíli to nejlepší, co může člověk udělat. Takže dřív mě musel mnohem víc brzdit a teď sám říká, že jsem se hodně zlepšila v tom, že dám víc na svůj pocit a že jsem šla do kvality.“

I tohle je projevem lyžařského sebevědomí, na kterém se Šárka Strachová snaží se svým rakouským trenérem pracovat. Klaus Mayrhofer si může mnout ruce, že jeho práce po dvou a půl letech přináší výsledky, které se nápadně začínají podobat těm z doby před tím, než Strachová opustila absolutní světovou špičku.

Posledních pět slalomů Světového poháru dokončila Strachová v nejlepší desítce

To se jí naposledy povedlo před čtyřmi lety. A ještě o rok starší je její poslední umístění na stupních vítězů, kam má mistryně světa z roku 2007 zase nakročeno a chtěla by na ně znovu vystoupit ještě letos.

„Chtěli jsme od začátku stabilizovat to umístění a z toho se dá posouvat dál. A samozřejmě že když se člověk stabilizuje někde kolem 6. místa, tak se z toho dá snáz udělat to umístění na bedně nebo vítězství, než když jezdím kolem 15. místa.“

V Americe, odkud se včera vrátila, Strachová ještě o jednu pozici vylepšila sedmé místo ze zahajovacího slalomu sezony ve finském Levi a za umístěním na ceněné „bedně" zaostala o dvě desetiny sekundy, což už je i v alpském lyžování ztráta miniaturní.

Do Silvestra zvládne ještě dva slalomy - v Courchevelu nebo při nedostatku sněhu v náhradním švédském dějišti a po Vánocích za Vídní v rakouském Semmeringu.

Mezi 7. a 8. místem je velký rozdíl

A detail, který může devětadvacetileté lyžařce po letech osobních i sportovních problémů pomoci k vytouženému návratu na stupně vítězů, je posun při nasazování do závodů mezi nejlepší sedmičku, která si při losování před závodem rozděluje nejvýhodnější startovní čísla.

„Tratě byly zatím výborné. Podmínky jak v Levi, tak v Aspenu byly zimní, určitě se dal zajet výborný výsledek i z druhé losované skupiny, ale určitě by se mi moc líbilo, mít zase možnost si vylosovat třeba jedničku. Teď jsem osmá, schází mi asi 40 bodů, takže už se to blíží,“ nepochybuje Šárka Strachová, že se ještě jednou podívá do lyžařských výšin, ze kterých před pěti lety začala klesat.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme