Klaus, Dlouhý nebo Kočárník. Odborníci z Prognostického ústavu mířili v prosinci 89 do vlády

5. prosince 1989 hledalo Občanské fórum nejvhodnější podobu federální a české vlády, která by vyhovovala veřejnosti. Federální vládu představenou premiérem Ladislavem Adamcem dva dny předtím občané v Čechách i na Slovensku bouřlivě odmítli. Občanské fórum a Veřejnost proti násilí proto začaly hledat vlastní kandidáty.

Náměstek ředitele Kabinetu prognóz ČSAV Vladimír Dlouhý tehdy oznámil jména několika odborníků, kteří by s podporou Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí mohli obsadit ministerská křesla v národohospodářských resortech.

Kandidáty do federální vlády se stali Vladimír Dlouhý a Václav Klaus. Druhý jmenovaný se měl stát ministrem financí. Dalšími byli třeba Ivan Kočárník. Do funkce ministra financí, cen a mezd v české vládě byl navržen Václav Zahálka.


Archivní materiály v reportáži pocházejí ze soukromého archivu pana Vladimíra Hanzela.

Už dopoledne toho dne se s ekonomy sešel Václav Havel. Přislíbili mu zajistit několik odborníků, kteří by mohli působit ve vládě. O vytvoření vlády mluvil Václav Havel také na koordinační schůzce Občanského fóra: „Pakliže by byla vláda taková, jak padl návrh před hodinou, stanovisko Občanského fóra by bylo, že jde o velký krok kupředu. Ale samozřejmě nejsme spokojeni.“

Václav Havel také oznámil, že ho předseda federální vlády Ladislav Adamec pozval k odpolednímu jednání mezi čtyřma očima. Pozvání přijal pouze s podmínkou, že se ho zúčastní širší delegace Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí.

autor: jas
Spustit audio