EU chce posílit práva turistů, zájezd by v případě nebezpečí mohli bezplatně zrušit

Členské země Evropské unie se v Bruselu dohodly na posílení práv spotřebitelů. Turisté tak budou moci nově zrušit zaplacený zahraniční zájezd, pokud v zemi vypuknou nepokoje nebo dojde k přírodní katastrofě. Podobný případ nastal v Egyptě během takzvaného Arabského jara, kdy došlo k rozsáhlým protestům. Lidé museli za zrušení zájezdů zaplatit stornopoplatky, nyní by dostali zpět všechny peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

Pokud by ministerstvo zahraničí vydalo varování před cestou do země, cestovní kanceláře by musely vyplatit klientům, kteří se rozhodli neodcestovat, celou částku.

„Jako příklad můžeme uvést možnost odstoupení zákazníka od smlouvy, například v případě živelní pohromy, epidemie nebo konfliktu,“ říká náměstek ministra průmyslu Vladimír Bärtl.

Dalším příkladem je moment, kdy si člověk koupí letenku a vybere si na internetovém serveru také hotel, který ale poté neodpovídá jeho představám. Společnost nabízející hotel prostřednictvím svých stránek by se musela zajistit lepší ubytování.

Státy se na znění musí dohodnout s europoslanci

Návrh tak posiluje práva spotřebitelů, vysvětluje Bärtl: „Asymetrie, která doposud byla ve prospěch poskytovatele služby, se tím narovnává.“

Neznáme přesné znění jejich rozhodnutí, ale mohl by to být brutální zásah do našeho podnikání, upozorňuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

„Pokud by nám někdo nařídil, že máme vrátit všechny peníze klientům, tak bychom museli mít nárok na to, aby nám je někdo vykompenzoval," dodává Papež.

Na textu návrhu se státy Unie ještě musí dohodnout s europoslanci. Měla by to být ale pouhá formalita, protože i Evropský parlament podporuje větší míru ochrany spotřebitelů.

Ondřej Houska, Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme