Výdaje na prezidentovy zahraniční cesty snižme na polovinu, navrhují dva opoziční poslanci

Sněmovna projedná návrh dvou opozičních poslanců, kteří chtějí výdaje hlavy státu zkrátit o téměř polovinu. Miloš Zeman podle nich hájí v cizině pouze vlastní názory, které nejsou v souladu s oficiální českou zahraniční politikou. V následujícím roce má prezident v plánu navštívit například Jordánsko, Ázerbájdžán nebo Itálii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Plzeňského kraje

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Plzeňského kraje | Foto: Oficiální stránky Miloše Zemana

Pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu snižuje výdaje na zahraniční cesty prezidenta ze zhruba tří milionů korun na milion a půl. Připravili ho zákonodárci TOP 09 Markéta Adamová a Jiří Koubek.

Na prestiž Česka mají podle Koubka rozdílný dopad prezidentovy názory pronesené například na návštěvě Kazachstánu a na zámku v Lánech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snížení výdajů na prezidentovy zahraniční cesty debatovali poslanci Jiří Koubek z TOP 09 a Jaroslav Foldyna z ČSSD.

„V říjnu se pan prezident nechal pozvat na zahraniční cestu jedním z nejbližších spolupracovníků Vladimira Putina, z Číny se vracel soukromým tryskáčem a pronáší skandální výroky na adresu některých našich zahraničních partnerů, konkrétně Ukrajiny,“ vyjmenovává Koubek důvody, proč navrhuje zkrátit výdaje prezidenta na zahraniční cesty.

„Zdá se mi, že TOP 09 se stále nemůže smířit s tím, že prezidentské volby spolu s panem Schwarzenbergem prohráli. Nevidím důvod, proč bychom mu měli krátit rozpočet pro jeho zahraniční cesty,“ nesouhlasí poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna.

Návrh ale nemá velkou šanci na úspěch, jak příznává sám poslanec Koubek.

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme