Syrské uprchlíky v Jordánsku nejvíc trápí zima a nemožnost pracovat

Světový potravinový program OSN požádal veřejnost o pomoc pro syrské uprchlíky. Bezprecedentní výzva má obrovský ohlas. Už za první den se sešla třetina z cílových 64 milionů dolarů. Ty potřebuje OSN k obnovení distribuce potravinových kuponů, kterou musela na začátku týdne zastavit. Některé země totiž nedostály původním slibům a prostředky do fondu nezaslaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v Jordánsku se často z pochybných podnájmů vracejí zpět do uprchlických táborů. Ilustrační foto

Syrští uprchlíci v Jordánsku se často z pochybných podnájmů vracejí zpět do uprchlických táborů. Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Pro Syřany v Jordánsku či Libanonu je zastavení potravinové pomoci další ranou před přicházející zimou.

„Dnes nám zastavili příděl kuponů. Neumím si to představit. Co budeme jíst a pít? Kam máme jít? Utekli jsme před hladem a teď budeme hladovět i tady! Doufám, že OSN své rozhodnutí ještě přehodnotí,“ reaguje na zastavení distribuce kupónů starší Syřan v jordánském Ammánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se syrskými uprchlíky v Jordánsku natáčel zahraniční zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Dosud dostávali uprchlíci na osobu a měsíc kupon v hodnotě 24 jordánských dínárů, tedy asi 750 korun. Nakoupit si za něj mohli potraviny podle vlastního uvážení. Na základní obživu to ale stačilo.

Mnozí ze 600 tisíc registrovaných syrských uprchlíků v Jordánsku jsou na kuponech závislí. Jako například rodina Imáda, která bydlí v nuzné místnosti v přízemí ammánského činžáku.

Imádův kamarád Máhir pomáhá nevládním organizacím rozdělovat uprchlíkům pomoc. Oba utekli ze syrské oázy Palmyra. Její starověké rozvaliny před válkou žádný turista nevynechal.

Místo nábytku jen matrace

Dvaatřicetiletý Imád obývá se ženou a třemi malými dcerkami místnost o velikosti 3krát 4 metry. Okna tu nejsou. Stěny jsou místy oprýskané a vlhké. Dost možná to bývala prádelna. Veškerým vybavením místnosti je několik matrací na podlaze.

„Přišli jsme do Jordánska před rokem se ženou a dvěma dcerami. Ta třetí, Soha, se nám narodila až tady. V Sýrii jsme žili normální život. Můj švagr ale dezertoval z Asadovy armády. Bál jsem se, že se to obrátí proti nám, tak jsme se sbalili a vyrazili do Jordánska. Naše jména, dokonce i jméno Sohy, která se narodila až tady, má tajná policie ve svých složkách v Palmyře.“

Imád tak vylučuje možnost vrátit se za současné situace do Sýrie. Palmyru podle něj několik měsíců ovládali umírnění povstalci. Pak ji ale státní armáda dobyla zpět a začal teror.

Rodina syrských uprchlíků v Jordánsku. Navštívená rodina má k dispozici dvě místnosti. Jako každá jiná potřebuje především zateplení před zimou | Foto: Charita ČR

„V Palmyře je spousta lidí, kteří nemají s revolucí nic společného, nehlásí se ani k vládě, ani k opozici, jsou to prostě obyčejní lidé. A oni je zatýkají, berou k výslechům a tam je mučí elektrickým proudem, drtí jim páteř mezi dřevěnými deskami, vláčejí je za auty po asfaltu, šílené metody,“ otřásá se Imád.

Když se s pomocí pašeráků dostal s rodinou do Jordánska, byli několik měsíců v uprchlickém táboře Zátarí. Pak zkusili štěstí v Ammánu. Nebydlí tak sice už ve stanu, ale ani v bytě si v zimě nezatopí. Energii by neměli z čeho zaplatit.

„Tady je to beznadějné. Není tu práce, jako uprchlíci nesmíme v Jordánsku pracovat. A co já mám dělat? Kdyby byla možnost odejít někam do ciziny, rozhodně tu nezůstanu. Tady je to čistě jen azyl. Bez služeb, bez práce. V Evropě můžou uprchlíci aspoň normálně žít,“ přemítá Imád.

I návštěva lékaře může zruinovat

Utečenci nemají v Jordánsku právo ani na bezplatné zdravotnictví. Jakákoli návštěva doktora je proto může zruinovat: „Pětiletá dcera Hála v pátek upadla v parku a rozbila si nos. Jeli jsme do nemocnice a tam po nás chtěli 400 dínárů. Nakonec mě kamarád doporučil známému doktorovi. Ten si vzal 150 dínárů. Hála upadla na železnou trubku a takhle si to rozsekla. Musel jí to sešít při narkóze.“

Stejně jako Imádova rodina bydlí v Ammánu po různých pochybných podnájmech několik stovek tisíc Syřanů. Tvoří už více než desetinu obyvatel jordánské metropole. Mnozí z nich se však vracejí zpět do uprchlických táborů. Bydlením v Ammánu si chtěli vytvořit aspoň iluzi normálního života. Teď ale zjišťují, že i pouhá iluze je pro ně nedostupná.

Uprchlíci ze Sýrie | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme