V Česku neexistují pravidla fungování realitního trhu, MMR předloží příští rok nový zákon

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, kde realitní trh funguje bez jakýchkoli pravidel. Kvůli tomu poslední dobou přibývá realitních podvodů. Ministerstvo pro místní rozvoj proto začalo pracovat na přípravě zákona, který by dal trhu s pětimiliardovým obratem jasná pravidla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Škála možných podvodů na realitním trhu se neustále rozšiřuje. Obětí můžou být jak prodávající, tak ti, kdo nemovitost kupují. Přibývá například případů dvojího prodeje bytu, prodeje cizí nemovitosti, vykradených účtů i ryze nevýhodných smluv a rozhodčích doložek.

Nelíbí se to veřejnosti, nelíbí se státním úředníkům, ale ani samotným realitním firmám. Všichni proto přípravu nového zákona vítají. Takový návrh zákona tu měl být už dávno, říká například Hanuš Němeček, výkonný ředitel společnosti RE/MAX.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku chybí pravidla fungování realitního trhu, MMR proto chystá nový zákon. Jaké změny se chystají, zjišťovala Jitka Hanžlová

„Když si vezmete, kolik zemí v Evropě nemá upravenou realitní činnost, tak se dostáváte k počtu tři. Česká republika jde ruku v ruce se státy, jako je třeba Rumunsko nebo Lotyšsko,“ upozorňuje.

Aktivita ministerstva pro místní rozvoj je velmi chvályhodná a pomůže především spotřebiteli a poctivým obchodníkům v realitách. Protože skutečně realitní činnost v ČR dělá skoro každý, je registrováno přes 15 tisíc lidí a to si nemyslím, že je úplně v pořádku,“ dodává Němeček.

Více realitních makléřů než v Česku působí v rámci Evropské unie jen ve Francii, Španělsku a Itálii. Podíl na obyvatele je ale nejvyšší právě v České republice. Jeden makléř tu připadá na téměř 700 obyvatel. Přitom polovina z pětimiliardových obchodů jde mimo realitní kanceláře.

Vázaná živnost

Podle prezidenta Asociace realitních kanceláří Jaroslava Novotného přibylo lidí, kteří si prodejem nemovitostí jen přivydělávají.

„V této branži je poměrně velké množství lidí, kteří pracují s velkými objemy peněz nebo s velkými majetky. A domníváme se, že je třeba, aby ti, kteří tuto činnost provozují, byli zejména odborně vzděláni a byli i chráněni jakýmsi pojištěním, aby klientům nepůsobili škody případným neodborným jednáním,“ vysvětluje.

Zatímco dnes může jako realitní zprostředkovatel fungovat každý, kdo má živnostenský list, ministerstvo bude prosazovat, aby se realitní činnost přesunula z volných do vázaných živností. A aby žadatelé prokazovali svoji profesní způsobilost.

Každý realitní makléř by měl být například také pojištěný. Prostředky klientů by měly být na zvláštním vázaném účtu, aby byly chráněné v případě krachu makléře. A smlouvy budou mít přesně dané povinné náležitosti.

Věcný záměr zákona o poskytování realitních služeb by mělo ministerstvo pro místní rozvoj předložit vládě v květnu příštího roku.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme