Loď Orion se vydala na první vesmírnou cestu, v budoucnu má zamířit na Mars

Nová vesmírná loď Orion dnes z floridského Mysu Canaveral odstartovala ke svému prvnímu testovacímu letu. Ke startu došlo po jednodenním odkladu, který byl zapříčiněn nepříznivými povětrnostními podmínkami a problémy s ventily přívodu paliva do nosné rakety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vesmírná loď Orion odstartovala k prvnímu testovacímu letu. 5. 12. 2014

Vesmírná loď Orion odstartovala k prvnímu testovacímu letu. 5. 12. 2014 | Zdroj: Reuters

Ve třináct hodin a pět minut zažehla nosná raketa Delta IV motory a Orion tak zahájil svou první cestu vesmírem. Podle odborníků z NASA šel start extrémně dobře a let by mohl být úspěšný.

"Je to úžasné. Máte nápad, sestavíte tým a pak svůj sen uskutečníte. Celá mise je ještě na začátku, ale jsem nesmírně pyšný a těším se, jak bude let pokračovat," řekl krátce po startu manažer projektu Mark Geyer.

Nový vesmírný dopravní prostředek by měl v budoucnosti opět dopravit lidskou posádku na Měsíc a rovněž umožnit výpravy k asteroidu a na Mars. S prvním pilotovaným letem s astronauty na palubě se ale počítá až po roce 2020.

„Loď Orion je určena především pro dopravu kosmonautů do vzdálenějšího vesmíru proto, aby kosmonauty dopravila za oběžnou dráhu, které se říká nízká. Čili do vzdálenosti řádově alespoň k Měsíci,“ upřesňuje cíle lodi Orion Jan Kolář, ředitel České kosmické společnosti.


Broadcast live streaming video on Ustream

Do 24 metrů dlouhé lodi by se měli vejít až čtyři astronauti. Teď ale letí bez posádky. První let bude krátký, potrvá jen 4 a půl hodiny a vesmírná loď během této doby dvakrát obkrouží Zemi.

Cílem prvních testů je vyzkoušet funkčnost systémů, které jsou důležité pro bezpečnost a životní podmínky posádky při startu, během vlastního letu i při přistání zpět na Zemi.

Významnou novinkou je mimo jiné záchranný systém pro přerušení startu, který by měl během vzletu v případě havárie dostat modul s posádkou do bezpečí.

Plánovaný první let americké vesmírné lodi Orion - ilustrační schéma se základními údaji | Foto: ČTK

ČTK, Marie Machytková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme