Pražský soud začal řešit spor mezi magistrátem a firmou, která vlastní licence k Opencard

5. prosinec 2014
Zprávy

Městský soud v Praze začal včera řešit spor mezi magistrátem a firmou eMoneyServices, která vlastní licence k Opencard. Společnost po městu požaduje zaplacení dlužné částky ve výši víc než 40 milionů korun. Podle eMoneyServices používala Praha několik let karty neoprávněně.

Společnost eMoneyServices chce po městě peníze za použití licence. Nezaplacením se prý neoprávněně obohatilo.

„Po poměrně docela dlouhou dobu, asi 3 roky, užívalo systém v rozporu s licenčními ujednáními. Jedná se tedy o bezprecedentní případ počítačového pirátství veřejné správy,“ říká mluvčí firmy Martin Opatrný.

Po Praze teď firma žádá zaplacení dlužné částky a nákladů za právníky. To Praha odmítá. Žalovaná částka je podle právního zástupce města Lukáše Dufka nadsazená.

„Nárok žalobce není vůbec dán a v případě, že by soud měl nárok na to, že dán je, tak je dán naprosto minimální výší, kterou žalovaný spolehlivě prokazuje znaleckým posudkem,“ uvedl.

Soudce Tomáše Novosada také zajímalo, kdo je autorem softwaru Opencard. Zástupci firmy to přesně neřekli. Pouze uvedli, že částečně se jedná o takzvané zaměstnanecké dílo. Mluvčí firmy Martin Opatrný popřel, že by společnost autorská práva nevlastnila.

„Už jsme to řešili s Magistrátem hlavního města Prahy, který nás vyzval k tomu, abychom předložili, nebo nějakým způsobem specifikovali, naše autorská práva. To jsme učinili. Zároveň magistrát na jaře letošního roku uznal svoje závazky s ohledem na licence. Vypadá to, že se spíš snaží hledat právní kličky k tomu, jak snížit nárokovanou částku," dodává.

Firma musí do 45 dnů soudu doložit, jak přišla k majetkovým právům karty. Jednání soudce odročil na 12. února 2015.

Spustit audio