Pojišťovny už registrují škody z námrazy za desítky milionů korun

Účet za ledovou kalamitu z počátku týdne ještě není uzavřen. Poškození teprve sčítají škody a ne všichni se zatím obrátili na své pojišťovny. Ty už ale registrují hlášení od svých klientů za desítky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravu na Plzeňsku komplikoval namrzající déšť a ledovka na silnicích

Dopravu na Plzeňsku komplikoval namrzající déšť a ledovka na silnicích | Zdroj: ČTK

I když situace vypadala dramaticky, a to hlavně v dopravě, tak zranění naštěstí příliš nebylo. Zatím převažují spíše drobnější pojistné události. Taková je i zkušenost České pojišťovny.

„Přímo v souvislosti s ledovkou nám klienti z majetkového pojištění za uplynulé čtyři dny nahlásili zhruba 100 škod, a to v předpokládané výši 3 milionů korun. Co se týká autopojištění, tak máme nahlášeno více než 1500 škod téměř za 40 milionů korun,“ říká mluvčí České pojišťovny Marika Nicajasová.

Přehrát

00:00 / 00:00

První škody hlášené klienty pojišťovnám mapovala Jitka Hanžlová

Klienti Generali nahlásili kvůli námraze přes 600 škod za zhruba 19 milionů korun. Průměrná škoda se pohybuje lehce nad hranicí 30 tisíc korun.

Nejvíce škod hlásí klienti z Moravskoslezského a Jihočeského kraje. Pojišťovna Alianz má hlášeno 1396 pojistných událostí. Podle mluvčího Václava Bálka jde hlavně o menší dopravní nehody na náledí.

Na Šumavě a v Karlovarském kraji jsou stále stovky lidí bez elektřiny

Číst článek

„Klienti nám hlásí především drobné ťukance, protože na náledí a kluzké vozovce nejezdili příliš rychle. Takže, pokud to někomu uklouzlo, tak udělal spíše bouli na karoserii nebo ho musela asistence vytahovat zpátky na silnice.“

I tak je ale znát, že šlo o velkou kalamitu. Podle Alianz vzrostl počet dopravních nehod od pondělka do středy více než o polovinu. Méně škod bylo z pojištění majetku, kdy se pod tíhou námrazy ulomily větve nebo celé stromy.

Škody hlásí ČEZ i Lesy ČR

Takové příčiny mají i události, které poškodily majetek klientům pojišťovny Kooperativa.

Ledovka začala komplikovat situaci v Česku v pondělí. Během večera a noci na úterý zkolabovala trolejová doprava na většině území Česka. Postupně se situace vrátila do normálu. Na silnicích takové problémy většinou nebyly.

„U pojištění majetku je to prozatím 150 škod asi za 7,5 milionu korun. Tam škody způsobily většinou padající stromy a led. Pod jeho tíhou nevydržely různé přístřešky a zastřešení bazénů,“ popsal mluvčí Milan Káňa.

„Máme už i jednu velkou škodu. Energetická společnost ČEZ nám nahlásila popadané stromy, které poničily vedení vysokého a velmi vysokého napětí. Stromy způsobily škody za 4 miliony korun.“

Celkem zatím Kooperativě nahlásili lidé 650 škod v celkové výši 15,5 milionu korun.

Další velké firmy škody teprve sčítají. Třeba klienti České podnikatelské pojišťovny nahlásili kvůli počasí 400 škod v objemu přes 13 milionů korun.

Nejvíce škod je i v těchto případech z pojištění vozidel. A dnes Lesy ČR oznámily, že ledovka jim poničila podle předběžných odhadů až 100 tisíc metrů krychlových dřeva.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme