Filipíny zasáhl tajfun Hagupit. Domovy už opustilo na milion lidí

Pobřeží souostroví Filipíny zasáhl tajfun Hagupit. Do evakuačních středisek uteklo už milion lidí. Tajfun způsobil výpadky elektřiny. Úřady zatím nehlásí žádné oběti na životech. Bouře zeslábla o dva stupně, přesto ale může způsobit vlny vysoké až 4,5 metru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evakuovaní Filipínci čekají, až se tajfun přežene

Evakuovaní Filipínci čekají, až se tajfun přežene | Zdroj: Reuters

„Řekli nám, že vlny budou vysoké. Proto jsem se bála, aby to nebylo tak strašné, jako to, co loni postihlo Tacloban,“ říká Carmelita Bacalia, která se před bouří schovává s dětmi ve škole ve městě Catbalogan.

Jiní obyvatelé pobřežních obcí evakuaci odmítli. Filipínské úřady ale tvrdí, že po zkušenosti s loňským tajfunem Haiyan, jsou letos na řádění živlu připravené lépe.

Tajfun zasáhne svým okrajem i ostrov Leyte, na kterém leží přístav Tacloban. Město zcela zdevastované loňským tajfunem Haiynan. Hlavní město Manilu by měl střed tajfunu minout.

Statisíce lidí našly útočiště ve školách, na radnicích, v tělocvičnách nebo kostelech. Thelsa Biolenová z filipínského ministerstva sociální péče ujišťuje, že se úřady snaží být na tajfun lépe připravené než loni.

„Naše týmy rychlé reakce jsou už rozmístěné v oblastech, kde má tajfun udeřit. Naši lidé prošli tréninkem, jak si poradit v nebezpečných situacích,“ doplnila Biolenová.

Supertajfun Hagupit. Dobrovolníci na Filipínách připravují balíky zásob jídla | Foto: Reuters

Filipíňané Tajfunu Hagupit přezdívají Ruby, ale rozhodně ho neberou na lehkou váhu. Sol Matugasová je guvernékou provincie Surigao del Norte, která bude jedna z prvních, kam tajfun udeří.

„Doufám, že to nikde nezpůsobí sesuvy půdy. Nemodlím se jen za provincii Surigao, ale za všechny oblasti kudy tajfun projde. Je velmi silný. Mám strach," uvedla Matugasová.

Kromě sesuvů půdy hrozí také záplavy. Místní se přitom ještě stále nevzpamatovali z dopadů tajfunu Haiyan, který vloni v listopadu na Filípínách zabil více než šest tisíc lidí. Tisíce obyvatel kvůli němu stále žijí v provizorních domech nebo stanech.

Supertajfun Hagupit. Mnozí lidé nacházejí útočiště na Filipínách také v kostelech | Foto: Reuters

Pavel Novák, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme