Obnovení věznice ve Velkých Přílepech přidá dozorcům neplacené přesčasy, obávají se odboráři

Jejich práce je velmi riziková, přesto berou z členů bezpečnostních složek státu nejméně. Podmínky pro vězeňské dozorce by se navíc mohly ještě zhoršit. Aspoň na to upozorňují odbory. Tvrdí, že znovuotevření věznice ve Velkých Přílepech prohloubí personální krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Zdroj: Vězeňská služba ČR

Ostrahu areálu mají zajistit dozorci z nedaleké ruzyňské věznice, kteří si už teď stěžují na neproplácené přesčasy. Vedení žaláře v tom problém nevidí.

Nově zrekonstruovanou káznici ve středních Čechách otevřel před třemi lety tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Fungovala ale jen rok. Amnestie z ledna 2013 snížila počty odsouzených v Česku natolik, že ji vězeňská služba přestala používat.

Protože počet žen za mřížemi ale pořád roste, v únoru se znovu otevře. Konkrétně se do Přílep postupně přesune na 150 vězeňkyň. Dohlížet na ně má až 64 dozorců.

„Ti se budou přesouvat buď z Ruzyně, případně z jiných věznic, zbytek se znáboruje," vysvětlil šéf ruzyňské a přílepské káznice Ivan Horák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Znovuotevření věznice ve Velkých Přílepech nevítají dozorci z ruzyňského žaláře. Proč zjišťovala Evelyna Kulíšková

Jenže právě v tom vidí problém místopředseda odborové Unie bezpečnostních složek Jan Šulc. Už teď je podle něj personální situace v ruzyňské věznici kritická. Dozorců je málo, a tak musí sloužit neplacené přesčasy.

„Příslušník si odslouží čtyřdenní směnu, potom by měl odpočívat, taky máte nějaký osobní život, rodinu a děti. A ve svém volném čase musíte jet do práce, stojí vás to peníze navíc, pracujete tam zadarmo," tvrdí Šulc.

Odboráři delší dobu upozorňují i na další nevyhovující podmínky pro dozorce. Ze všech bezpečnostních sborů mají nejnižší mzdy.

„S ohledem na nejnižší platy cirka 50 procent příslušníků balancuje na hranici sociální potřebnosti nebo už od státu pobírají sociální dávky," upozornil někdejší generální ředitel vězeňské služby Jiří Tregler.

Odbory žádají zrušení neplacených přesčasů

Přitom dozorci si jinde přivydělávat nesmí a přesčasy v práci se jim neproplácí. Po únorovém znovuotevření věznice ve Velkých Přílepech jich navíc podle Šulce přibude.

„Na oddělení překonáváme i 100 hodin přesčasů. Takže když nám odejdou další příslušníci, tak určitě nemůžou klesnout," říká.

Podle odborů příliš nepomůže ani nábor nových dozorců, o kterém mluví vedení věznice. Výcvik nového příslušníka totiž trvá přibližně rok. Odbory proto jednají s vedením vězeňské služby, aby neplacené přesčasy zrušilo.

Jenže ředitel ruzyňské věznice Ivan Horák oponuje:

„Ve Vazební věznici Praha - Ruzyně ta situace s přesčasovými hodinami není tak kritická, a co se týká tabulek pro Velké Přílepy, tak dochází ke stejnému počtu zaměstnanců, jako když byl objekt zakonzervován."

Ministerstvo spravedlnosti sice určitý podstav dozorců připustilo, na počet přesčasů ale podle něj nemá rozhodující vliv.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme