Další poklad v Bečově. Nalezená archivní vína mají hodnotu 20 milionů korun

6. prosinec 2014

Při slavném nálezu Relikviáře sv. Maura pod podlahou kaple hradu Bečova v roce 1985 byl objeven ještě jeden poklad - 133 lahví prvotřídního vína, koňaku a šampaňského. Další tři lahve našli archeologové Národního památkového ústavu v roce 2011. Až dnes se však podařilo význam nálezu ohodnotit. Cena je minimálně 20 milionů korun.

Vinný poklad, který je uložen ve speciálním depozitáři na hradě, analyzoval Jakub Přibyl, jeden z nejlepších českých sommelierů. Cenu vín z 19. století odhadl minimálně na 20 milionů korun.

„Z unikátní sbírky 136 lahví vína, koňaků i šampaňského pocházejících převážně z let 1890 až 1899, jich má mnoho částečně zachovanou i etiketu. Mohu tedy bezpečně určit nejen původ, ale i konkrétního vinaře, od kterého pochází a dokonce i obchodníka, který vína prodával. Každá láhev má hodnotu minimálně 200 tisíc korun,“ vysvětluje Přibyl, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits (PWS).

Jde zřejmě o nejcennější nález vín na území České republiky

Ve vinné sbírce můžeme nalézt hlavně francouzská vína, jako bordeaux či burgundské, ale i portské. Dochovalo se i několik lahví šampaňského Součástí sbírky je i několik lahví ikonického vinařství Chateau d`Yquem se stále čitelnou vinětou.

„Jde o unikátní vinařství z vesnice Sauternes v oblasti Bordeaux, které vyrábí velmi jemná, sladká bílá vína. Jejich kvalitu a exkluzivitu dokládá i fakt, že jako jedinému vinařství mu byla v roce 1855 přiznána kategorie premier cru classé supérieur při Bordeauxské klasifikaci vín,“ doplňuje Přibyl.

Celá sbírka pochází ze soukromého majetku rodiny Beaufort – Spontin, která během druhé světové války kolaborovala s nacisty a po vydání tzv. Benešových dekretů musela opustit republiku. Před odchodem nechali vzácný Relikviář sv. Maura a lahve ukrýt pod podlahu hradní kaple. Poklady byl objeven až po dlouhých čtyřiceti letech, kdy o odkoupení blíže neurčené historické památky, začal vyjednávat obchodník z USA, Danny Douglas.

Bečov se může chlubit další raritou, sbírkou archivních vín

K vyjednávání byli přizváni i kriminalisté, kteří měli za úkol zjistit, o jaký předmět má obchodník zájem. Díky několika indiciím se kriminalistům podařilo 4. listopadu 1985 objevit relikviář, který byl později oceněn jako „památka nevyčíslitelné hodnoty“, a sbírku vzácných lahví v zásypu bečovské hradní kaple.

Národní památkový ústav nechal sbírku lahví zapsat do systému správy mobiliárních fondů CASTIS jako vícenález, nikdo se však dlouho zaobíral jejím významem. „Několikrát jsem žádal několik institucí, aby se tímto vinným pokladem zabývali. Bohužel v této věci nikdo nereagoval“ popisuje kastelán Tomáš Wizovský. Pomohlo až propojení s Premier Wines & Spirits a jeho sommeliérem Jakubem Přibylem.

„Skvělé je, že většina vín je sladká, takže zatím mají svou hodnotu i jako vína samotná, nikoliv jen jako archivní muzejní kousek. Mnoho z nich je momentálně ve své nejlepší kondici. Co se chutě týče, obávám se, že jejich hodnota půjde během několika let dolů,“ upřesňuje Přibyl.

„V tuto chvíli musíme vypracovat expertní zprávu a následně sbírku necháme položkově ocenit. Tři vína, které pan Přibyl analyzoval jako archivační, tedy již nepitelná, bude možné expozičně využít v připravované nové tematické expozici relikviáře sv. Maura,“ dodává Wizovský.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio