Autismus – novodobá epidemie?

5. prosinec 2014

O autistech se říká, že nerozumějí sociálním interakcím. Mají zvláštní projevy, často se vyhýbají očnímu kontaktu, rozruší je třeba jediné slovíčko nebo pohyb.

Neumějí číst emoce a neverbální komunikaci. To ale neznamená, že emoce nemají. Někdy se jim říká lidé úplňku, protože právě kolem úplňku se u nich objevuje tzv. problematické chování.

V Česku se posledním rokem začíná o autismu víc mluvit. Část odborné veřejnosti odhaduje, že nějakou z autistických poruch trpí každé 143. dítě. Vychází se přitom ze studie provedené ve Francii. Podobné studie zkoumající četnost výskytu poruch autistického spektra v populaci (tzv. prevalence) ve Spojených státech ukazují, že tímto hendikepem trpí až každé 88. dítě.

Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR se v České republice každoročně se narodí 500 – 900 dětí s některou z poruch autistického spektra (cca 100 - 200 dětí s klasickým autismem, cca 400 - 700 s Aspergerovým syndromem a cca 6 - 7 s Rettovým syndromem, tj. s některým typem pervazivní vývojové poruchy).

Autismus je vývojová porucha některých mozkových funkcí. Způsobuje ztíženou schopnost dítěte porozumět tomu, co vidí, slyší a cítí. Autisté jsou svoji nemocí zasaženi do různé míry, u všech se ale projevují obtíže s komunikací.

Spící autistické dítě s vyrovnanou řádkou hraček

Poruchy autistického spektra se projevují u dětí kolem 18 měsíců. Neexistuje způsob, jak autismus diagnostikovat v těhotenství ani jak ho diagnostikovat zobrazovacími metodami mozku.

Jak upozorňuje ABA-terapeutka Romana Straussová z Centra terapie autismu: „V Česku chybí screening, který by mohl být součástí běžných prohlídek dětí u pediatra.“ Při diagnostice se vychází pouze z chování jedince s podezřením na poruchu autistického spektra.

Neznámé příčiny

Autismus je vrozená porucha, její příčiny jsou ale neznámé. Odborníci se shodují, že jde o kumulaci několika faktorů. Kromě genů jsou dalšími podezřelými třeba vyšší věk rodičů nebo pesticidy. Ve Spojených státech se zkoumal vliv očkování na výskyt autismu, přímá kauzalita ale byla vyloučena.

Spásná terapie?

Děti v Mateřské škole pro autisty v Macháčkově ulici v Plzni

Autismus nelze vyléčit. Při včasném nasazení behaviorální terapie lze ale některé jeho projevy mírnit. V několika případech došlo i k jejich úplnému odstranění. A to za pomoci včasného nasazení tzv. ABA terapie.

Při ní terapeut za pomoci rodiny potlačuje nevhodné chování dítěte tím, že ho podporuje ve vhodném chování. ABA terapie pomáhá s vytvářením nových dovedností, které se postupně rozšiřují.

V USA od r. 2012 přispívají zdravotní pojišťovny ve většině států na behaviorální terapii dětí až 40 tisíc dolarů ročně. V České republice zdravotní pojišťovny nehradí ani diagnostiku.

Více informací o autismu najdete zde: http://www.aut-centrum.cz/products/co-je-autismus-1/

Info v angličtině o úspěšném nasazení ABA terapie najdete zde: http://www.nytimes.com/2014/08/03/magazine/the-kids-who-beat-autism.html?_r=0

autoři: sch , Magdaléna Trusinová
Spustit audio