Dvojice z Moravy chce přejet na mopedu část Afriky. A pomoci dětem s rakovinou

Maximální rychlost okolo 40 kilometrů za hodinu a přezdívka „kozí dech“, to je moped Stadion S11. Na těchto strojích chtějí dva cestovatelé ze severní Moravy přejet velkou část Afriky. Své zážitky sepíšou Martin Tomaško a Petra Šimková do knihy a výtěžek z jejího prodeje věnují na podporu léčby dětí s rakovinou. Tomaško se s touto nemocí sám musel poprat, po léčbě se mu podařilo vrátit se k práci hasiče. Dnes večer dvojice odlétá z Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Tomaško a Petra Šimková před odletem do Afriky, jejíž část chtějí projet na mopedu (foto z mobilu)

Martin Tomaško a Petra Šimková před odletem do Afriky, jejíž část chtějí projet na mopedu (foto z mobilu) | Foto: Martin Karlík

Cestovatelé plánují během dvou měsíců přejet z Johannesburgu do Nairobi.

Do Prahy, odkud do Afriky odlétají, přijeli vlakem – oba mopedy sbalené ve čtyřech velkých krabicích. Vezli je v kupé.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dvojicí cestovatelů z Moravy, kteří chtějí přejet část Afriky na mopedech, rozmlouval redaktor Martin Karlík

Hned na začátku se přihodí menší nepříjemnost. Zrovna když Martin mopedy vytahuje z vlaku, vypadne mu z kapsy telefon a spadne na koleje. Přistroj se zdá fungovat, ale má rozbitý displej.

„Chtěli jsme kupovat místní sim karty a odesílat fotky a nějaké texty pomocí telefonu, tak snad bude datový přenos fungovat, uvidíme,“ doufá Martin.

Termín na přelomu roku si dvojice zvolila proto, aby jim vyšla dovolená. Vyberou si tak v kuse celou letošní a také tu z příštího roku.

S Martinem jede Petra Šimková, sociální pracovnice. Toho, že by je měly v Africe čekat nějaké těžkosti, se nebojí. „Nevím, jestli zrovna v Africe na nás budou koukat divně. Já si myslím, že budeme koukat spíše my na ně divně,“ říká Petra.

Palivo bude tradiční

Stadiony jsou na dlouhou cestu upravené, třeba mají větší nádrže a jsou také komfortnější.

„Sedadla jsme si trošku upravili, aby byla více polstrovaná. No a nebudeme se snažit denně ujíždět nějaké extrémní vzdálenosti, máme to rozplánováno zhruba na těch 70 až 100 kilometrů, což se v podstatě dá,“ vysvětluje Martin.

I když prý stroj jede na lecjaké palivo, cestovatelé budou sázet hlavně na ta tradiční. „Jako kluk jsem na to jezdil na aceton a olej na šicí stroje, ale samozřejmě tohle tam riskovat nebudeme, pojedeme na ty nejkvalitnější oleje, které tam koupíme, a samozřejmě benzin,“ podotýká Martin.

Martin jezdil na stadionu už v pubertě a Petra? „To je tajemství,“ říká, ale pak se přece jen přiznává – africká cesta pro ni bude víceméně křest.

To, kde se Martin Tomaško a Petra Šimková zrovna nacházejí, budou moci lidé sledovat i přes internet – na stránkách www.stadiontourafrika.cz.

Malý leták pro výpravu.

Martin Karlík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme