V Ralsku na Českolipsku stále připomínají pobyt sovětských vojsk ruiny desítek domů

6. prosinec 2014

Přesně před pětadvaceti lety (6.12. 1989) vznikla komise, která měla za úkol zajistit stražení sovětských jednotek z Československa. Ralsko na Českolipsku opustila sovětská armáda v roce 1991. Třiadvacet let po odchodu sovětských vojsk tam jejich pobyt stále připomínají desítky rozpadlých budov. Kdysi sloužily například jako prádelna, kuchyň nebo kultruní dům.

„Je to plocha, kde se opravovaly tanky a těžká technika armády,“ říká místostarosta Ralska Ota Varádi z SNK Evropských demokratů u Ploužnice u takzvaného Rembranta. „ Před rokem jste tady mohli vidět veliké betonové železo, ale teď je to zbouráno a vyčištěno. Je tady kolem dvě stě padesáti budov po sovětské armádě, které je potřeba zbourat."

Když sovětští vojáci odcházeli, zbavovali se úplně všeho a to se pak dalo koupit. Třeba dalekohled na noční vidění i s tankistickou helmou, dokonce se nabízel i kalašnikov – vzpomínají místní obyvatelé. Údajně i velké zaměřovací dalekohledy s nočním viděním.

Při pobytu sovětských vojsk se Českolipsku nevyhnuly ani dopravní nehody. Václav Bilický, který třicet šest let sloužil u policie jako pyrotechnik a soudní znalec v oboru střeliva a výbušnin, vzpomíná na tu nejznámější.

„Bylo to třiadvacátého srpna 1985. Stavbaři z Dobrušky jeli v autobusu nakupovat do Německa a potkali se tady s tankem. Přejížděl přejezd pod Červeným vrchem. Někde se zapomněl a jel poslední v té koloně, jenže regulovčík si někde lehl do škarpy a usnul. Ten tank vjel do vozovky a ten autobus naboural. Fotografie byly strašné, ale byla tam jen asi dvě těžká zranění,“ dodává Bilický. „Nehod bylo tehdy daleko víc, jak upozorňuje Bilický. „Například na Pihelu přistáli v nějakým táboře horníků z Byliny, nabrali naše lidi a pak ten pilot předváděl nějaký útok s tím vrtulníkem, škrtl vrtulí o zem a všechny lidi, co tam byli, to zabilo."

Expertní skupina pro zahájení jednání o odchodu sovětských vojsk začala pracovat na tehdejším Federálním ministerstvu zahraničních věcí 6. prosince 1989 Jednadvacátého 1991 opustil tehdejší Česko-slovenskou federativní republiku poslední železniční transport se sovětskými vojáky.

Spustit audio