Týdny před Vánoci tradičně patří půstu. Důležitá je střídmost, tvrdí odborníci

Čtyři týdny před Štědrým večerem jsou podle tradice postní. Dříve lidé šetřili, aby měli dost jídla na svátky. „Aby z vás nebylo zlaté prasátko, vynechte maso, sladkosti a alkohol,“ radí dnes výživová expertka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky | Foto: Ivana Šuláková | Zdroj: Český rozhlas

Podle specialistky na zdravý životní styl Kateřiny Cajthamlové není půst rozhodně hladovka, ale střídmost, která tělu spíše prospěje. V tom měli jasno při dodržování tradice už naši předci.

„Lidé se připravovali na svátky uprostřed zimy, aby měli dostatek potravy. Takže byli skromnější. No a samozřejmě shromažďovali ty honosnější věci, jako byly oříšky, med, zavařeniny. Zato ryby byly typické postní jídlo.“

Kapr k Vánocům patří i dnes. Půst 21. století se ale změnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vánočním půstu mluvila s Kateřinou Cajthamlovou a kardinálem Miloslavem Vlkem Evelyna Kulíšková

„Půst je zdržování se alkoholu, nasycených živočišných tuků a přemíry konzumace masa a nemlsání. Takový půst by se měl držet celoročně. Fyzickou aktivitou, která by byla dobrá na dobu adventu, by se lidé také mohli zabývat celoročně,“ řekla Kateřina Cajthamlová.

Podle ní jsou báječná cvičení na protahování páteře a posilování pánevního dna i mytí oken nebo podlahy. „Další výhodná fyzická aktivita jsou procházky a návštěvy starých a nemocných lidí."

Odborníci se shodují, že zdraví člověka souvisí nejen s jeho fyzickým stavem, ale také s tím duševním a duchovním.

O co je v adventu ochuzeno tělo, dostává navíc duch. Kardinál Miloslav Vlk proto říká, že zdrženlivost v jídle je velmi dobrým tréninkem vůle. „Je třeba být pánem svého života nebo stylu života. Nenechat se tím vším drtit a podléhat tomu, ale být prostě trochu nad tím - a to vůlí."

Advent | Foto: Michal Jindra

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme