Česko dodává Ukrajincům peníze i jídlo. Chce také pomoct s výcvikem vojáků

Česká republika se snaží pomoct lidem na Ukrajině, kteří jsou uprostřed bojů bez střechy nad hlavou, jídla a léků. Podílí se na tom humanitární organizace i ministerstvo zahraničí a obrany. Zhruba milion lidí už připravil ozbrojený konflikt téměř o vše. Pomoc potřebují také asi čtyři miliony Ukrajinců, kteří žijí v oblastech kontrolovaných separatisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické středisko české organizace Člověk v tísni v Kyjevě

Zdravotnické středisko české organizace Člověk v tísni v Kyjevě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Humanitární organizace Člověk v tísni zasahuje na obou stranách konfliktu.

„Ta práce se v nadcházející zimě soustředí hlavně na zazimování. To znamená na opravy domů, na zazimování uprchlických center, kde pobývají tisíce lidí,“ vysvětlil Marek Štys z organizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak konkrétně Česká republika pomáhá na Ukrajině, mluvila s Markem Štysem z Člověka tísni a českými ministry zahraničí a obrany Lenka Jansová

Teplota v oblasti v tomto ročním období běžně klesá na -15 až -20 stupňů.

Člověk v tísni se podle Marka Štyse zaměřuje i na distribuci finanční pomoci lidem. Zejména těm, kteří se nesdružují ve veřejných budovách, ale přijali přístřeší u ukrajinských rodin. Právě v zimě budou mít totiž hostitelské rodiny vyšší náklady.

Na východě Ukrajiny potřebují lidé hlavně jídlo. Humanitární organizace připravuje balíčky pro asi 80 tisíc Ukrajinců, kteří žijí v blízkosti fronty. Jsou v nich luštěniny, těstoviny, cukr, sůl, olej, sušenky nebo sardinky a svíčky se sirkami.

„Buď nakupujeme jídlo přímo na Ukrajině a distribuuje se v připravených měsíčních dávkách designovaných na jednoho člověka, nebo nakupujeme od sítí supermarketů dárkové poukázky. Ty potom rozdáváme lidem. Je z nich vyškrtnutý tabák a lihoviny, takže je to skutečně čistě jen na jídlo. Lidé pak mohou v supermarketech flexibilně nakupovat to, co potřebují.“

Na místě působí i další humanitární organizace - Adra nebo Charita České republiky. Ta poskytuje psychologickou i materiální pomoc v sedmi centrech a na zimu je vybavuje topením.

Výcvik ukrajinských vojáků

Další pomoc nabízí česká vláda. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO chce navrhnout, aby se několik pacientů - ať už civilistů, nebo vojáků - léčilo v Ústřední vojenské nemocnici.

Uvažuje také o tom, jak stát může Ukrajině pomoci hlídat hranice. „Mohli bychom jim nabídnout výcvik několika stovek ukrajinských vojáků u nás,“ řekl. Po určité době by se i s výbavou vrátili vycvičení zpátky.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD dá Česká republika skoro tři miliony korun zvláštní monitorovací misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

„My dnes potřebujeme na Ukrajině posílit všechny snahy, které vedou k tomu, aby tam lidé netrpěli, aby tam nerostlo násilí, a aby se pro tuto zimu vytvořily takové podmínky, ve kterých nebudou statisíce lidí trpět,“ shrnul.

Zaorálek chce podpořit konkrétní pomoc tomu, aby situace na Ukrajině neeskalovala a řešila se mírovým, diplomatickým způsobem.

Na Ukrajině se situace podle odborníků zhoršuje také proto, že je tam málo místních humanitárních organizací. Vláda se sama o statisíce lidí, kteří utíkají z blízkosti fronty, nezvládá dostatečně postarat.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme