Prokurátoři v Brazílii chtějí zrušit firmy zapletené do obřího korupčního případu

Prokurátoři v Brazílii chtějí zrušit 10 firem zapojených do obřího korupčního případu. Společnosti, mezi kterými jsou strojírenské giganty jako Siemens, Alstom a Bombardier, měly nelegálně získat výhodné smlouvy na údržbu příměstských vlaků v největším jihoamerickém městě Sao Paulu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilské Sao Paulo

Brazilské Sao Paulo | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Žalobci taky požadují, aby firmy do regionálního rozpočtu vrátily v přepočtu skoro 4 miliardy korun.

Do nepovoleného kartelu se mělo zapojit 10 brazilských firem a jedna registrovaná v zahraničí.

Není ještě jasné, proč státní železnice údržbu vagonů neprováděla sama. Podle prokurátora se zakázkou pro třetí stranu vše prodražilo skoro o 30 procent.

Vyšetřovatelé prověřují také další zakázky, pro které měly velké společnosti uzavírat kartelové dohody a předstíranou konkurencí zvyšovat ceny po víc než 10 let.

Všechny se týkají státní příměstské železnice v Sao Paulu, která je jednou z nejvytíženějších na světě. Denně přepraví 2 miliony cestujících.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme