Britské věznice trápí nedostatek dozorců, důsledkem jsou i úmrtí vězňů

Devět úmrtí vězňů v jednom jediném nápravném zařízení od konce roku, z toho tři během posledních tří týdnů. To není smutná statistika z Brazílie nebo některé z afrických zemí, ale ze Spojeného království. Tamní vězeňství trápí chronický nedostatek dozorců i příliš vysoký počet trestanců v jednotlivých zařízeních. Sebevraždy vězňů se dostaly na nejvyšší úroveň za posledních 10 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

V případě ostrovního vězeňství lze mluvit o systémovém roztříštění. Jiný přístup a režim panuje ve státních věznicích a jiný ve 14 zařízeních, o která se v Anglii a Walesu starají soukromé agentury.

V káznicích sedí asi 85 tisíc vězňů, což je 99 procent kapacity zařízení. Kvůli chybějícímu personálu se v některých káznicích musela drasticky zredukovat práce vězňů, jejich vzdělávání nebo obecně pobyt mimo cely.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tristní situaci britských věznic informuje zahraniční zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Ze zprávy hlavního inspektora vězeňských zařízení Nicka Hardwicka vyplývá, že ředitelé káznic současně žonglují ve vzduchu s několika talíři a že lze mluvit o štěstí, že ve věznicích nepropukly závažné nepokoje.

Hardwick konstatuje alarmující počet sebevražd mezi vězni – 88 ročně je nejvyšší číslo za 10 let. Podle Hardwicka věznice selhávají v prvních týdnech po přijetí nových vězňů, kdy jsou tito jedinci nejzranitelnější, a to pak vede k tragickým koncům.

Extrémním případem je pak zařízení Elmley v hrabství Kent, kde se spojuje více faktorů. V zařízení pro 985 vězňů se tísní 1252 pachatelů vesměs závažných trestných činů. Na denním pořádku jsou rvačky, šikana, zastrašování, údajně je v Elmley velmi aktivní drogová scéna.

Soud označil zákaz posílání knih za protiprávní

To všechno se navíc podle nedávné inspekce děje v otřesných hygienických podmínkách, kdy vězňům dělají společnost štěnice i hlodavci. Kvůli kritickému nedostatku dozorců tráví vězni v cele každý den plných 23 hodin a to přispívá k jejich velké frustraci. Na jednoho kurátora pak vychází až 47 trestanců.

Londýnská vláda před časem zakázala posílání knih do věznic, což vyvolalo vlnu nesouhlasu. V pátek označil Nejvyšší soud tento krok za protiprávní.

Úřady argumentují tím, že se v balíčcích s knihami dostávaly do vězení drogy a extremistický materiál. Vězni a britská literární scéna zase svorně tvrdili, že zákaz zasílání knih zhoršuje podmínky trestanců a snižuje možnost jejich dalšího vzdělávání a návratu do normálního života.

Je pravda, že si vězni mohou knihy půjčovat ve vězeňských knihovnách, které jsou prý ale špatně zásobené, nebo si je objednat prostřednictvím vězeňských obchodů. Uvidí se, jak na verdikt Nejvyššího soudu vláda, potažmo vězeňská služba zareagují.

Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme