Turné Andělská Zuzana připomíná zpěvačku Navarovou. Zemřela před 10 lety

Dnes je to přesně deset let, co zemřela zpěvačka, textařka a skladatelka Zuzana Navarová. Byla i producentkou a objevitelkou talentovaných umělců, zpěvačky Radůzy nebo romské zpěvačky Věry Bílé a skupiny Kale. Bývalí spoluhráči ze skupiny Nerez a další hudebníci teď vyrazili na turné Andělská Zuzana, kterým Navarové skládají hold.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Navarová

Zuzana Navarová | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Jonáš Hájek

Zuzana Navarová vystudovala španělštinu a češtinu na filozofické fakultě v Praze, ale učitelství se věnovala jen dva roky. Okouzlení latinskoamerickými rytmy ji v 80. letech přivedlo k dlouhému pobytu na Kubě. Při skládání se nechávala inspirovat hudbou z nejrůznějších koutů světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Zuzanu Navarovou zavzpomínal bývalý kolega z kapely Nerez Zdeněk Vřešťál

S folkovou skupinou Nerez, kde spolupracovala s Vítem Sázavským a Zdeňkem Vřešťálem, začala Navarová zpívat v roce 1980. „Byli jsme takový manželský trojúhelník, pořád jsme se hádali. Ale hádali jsme se o muziku a o texty, takže to bylo k věci,“ vzpomíná Vřešťál.

Už o dva roky později dostala skupina na folkové Portě hlavní cenu a samotná zpěvačka pak byla ve stejném roce ohodnocena jako nejlepší vokální projev pražské Vokalízy. Český hudební fond jí dal titul Nejlepší libretistka roku 1990.

V roce 1994 se kapela rozpadla. „Ale jen proto, že už to byla taková pohodička a už jsme se nehádali. Chodilo hodně lidí, byly to jen peníze a už to nebyla tvůrčí činnost,“ říká Zdeňek Vřešťál.

Sólová alba

Po rozchodu s Nerezem začátkem 90. let vydávala Navarová sólová alba. Na prvním sólovém projektu Caribe nazpívala Navarová španělsky písně svých oblíbených latinskoamerických autorů za doprovodu Caribe Jazz Quintetu.

O tři roky později se dala dohromady s písničkářem a kytaristou kolumbijského původu Ivánem Gutiérrezem a výsledkem bylo album Tres.

Zdeněk Vřešťál v rozhovoru s redaktorem Ondřejem Vaňurou | Foto: Martin Pařízek

Z jejich společné dílny vyšla i další, česko-španělská poetická deska Skleněná vrba, za niž dostala Navarová Žlutou ponorku, cenu udělovanou každoročně společenstvím nezávislých novinářů Periskop. S Gutiérrezem vydala ještě jedno Zelené album (záznam z koncertu v pražské Malostranské besedě v roce 2000).

V té době také zcela změnila životní režim. Z barů se přeorientovala na čajovny. „Ona byla veselý a hlavně hodně sarkastický člověk. Byla opravdu velmi ironická,“ doplňuje Vřešťál.

Koncert v Hradci vyprodán

V posledních letech hrála s kapelou Koa, složenou z mladších hudebníků. Společně vydali dvě alba. Nejprve v roce 2001 Barvy všecky, za které jí Akademie populární hudby udělila cenu Anděl v kategorii folk a vydavatelství Indies Records pak zlatou desku za její prodej. Poslední album nazvané Jako Šántidéví zpěvačka vydala v roce 2003.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zpěvačkou, skladatelkou a textařkou Zuzanou Navarovou si povídá Jana Klusáková. Poslední velký rozhlasový rozhovor s folkovou legendou rok před jejím předčasným odchodem do muzikantského nebe.

Zdeněk Vřešťál s Vítem Sázavským, tedy kapelou Neřež, která vznikla po rozpadu kapely Nerez, a dalšími muzikanty teď vyrazili na turné Andělská Zuzana, kterým připomínají 10. výročí úmrtí Zuzana Navarové.

„Pro mě bylo nejdůležitější udělat koncert v den výročí úmrtí Zuzany Navarové v jejím rodném Hradci Králové,“ říká Vřešťál. Ten se konal v Klicperově divadle a bylo beznadějně vyprodáno (videozáznam z koncertu, který lidé mohli sledovat i na webu ČRo, je součásti tohoto článku). Další koncerty jsou naplánované na příští dny v Českých Budějovicích, v Plzni a v Praze.

Celý výtěžek turné Andělská Zuzana jde na konto Sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu.

ČRo, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme