Bratislavské hlavní nádraží dá práci bezdomovcům. Budou nosit lidem kufry

Cestující, kteří potřebují na hlavním nádraží v Bratislavě pomoci se zavazadly, můžou ode dneška využít novou službu. V rámci unikátního projektu občanského sdružení "Proti prúdu" jim budou pomáhat bezdomovci. Služba je zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migrace

Migrace | Foto: Fotobanka stock.xchng

Bezdomovci doposud na hlavním vlakovém nádraží v Bratislavě jen spali, popíjeli alkohol nebo se schovávali před mrazem. Od dnešního dne tam ale mají práci.

Vybraní lidé bez domova budou zejména starším lidem a maminkám s dětmi pomáhat do vlaků s těžkými zavazadly anebo při cestě do schodů. Služba má být k dispozici tři dny v týdnu, vždy na několik hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na hlavním nádraží v Bratislavě budou pomáhat se zavazadly bezdomovci. Projekt přiblížila ředitelka sdružení "Proti prúdu" Sandra Tordová

„Nebyli jsme si jistí, jak lidé přijmou tu službu, zda budou důvěřovat a svěří své kufry nosičům. A stalo se to, takže jsme vděčni,“ říká ředitelka občanského sdružení "Proti prúdu" Sandra Tordová.

„Zatím tu služby nabízíme a kluci se snaží být aktivní. Ale někteří cestující se u nich sami zastavují a některé starší dámy jsou potěšené, že nebudou muset zdolávat schody se zavazadly samy. Zatím není v našich silách porýt celou potřebu, ale aspoň trochu přispějeme k ulehčení života řady cestujícíh,“ dodává.

Pomocníky z řad bezdomovců cestující snadno poznají. Mají na sobě modročervený kabát, brigadýrku s nápisem "Nosič" a bílé rukavičky.

„Může se zdát, že je to tak trochu staromódní uniforma. V něčem to ale možná koresponduje s vizáží našeho bratislavského nádraží, které přes snahy řady lidí, stále neproběhlo moderní změnou. Ale myslím, že jsou ty uniformy hezké a naším cílem bylo ulehčit klukům práci tím, že uniformy jsou důvěryhodné,“ popisuje Tordová.

Služby bezdomovců jsou zdarma, ale oni naopak za práci dostanou zaplaceno. Výdělek většinou použijí na uhrazení dluhů, kvůli kterým skončili na ulici.

„Naším hlavním cílem je dát práci lidem bez domova. Několik let jsme hledali nějaký způsob a inspirovala nás naše čtenářka. Oni mají možnost si našetřit peníze, kterými se snažíme pak zaplatit dluhy zejména za zdravotní pojištění. Protože právě ty způsobují třeba to, že je lékař neošetří,“ vysvětluje ředitelka slovenského občanského sdružení “Proti prúdu“ Sandra Tordová.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme