Zima v Krkonoších dává šanci stovkám sezonních pracovníků

Lyžařská střediska v zimě nelákají jen lyžaře, ale také lidi bez práce. Skiareály a ubytovací zařízení teď totiž přijímají sezonní zaměstnance. Práci na zimní období tak můžou například jen v Krkonoších najít stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lyžaři na 4sedačkové lanovce

lyžaři na 4sedačkové lanovce | Foto: Jan Rosenauer

Petr Brych se začátku letošní zimní sezony nemohl dočkat. Jen co se spustily první vleky, totiž získal práci. Obsluhuje kabinovou lanovku na Černé hoře.

„Na sezonu sem chodím pracovat,“ pochvaluje si. Zatímco v létě byl nezaměstnaný, teď chodí do práce pravidelně.

„Přes zimu obsluhuju lanovku,“ dodává Petr Brych. Je jedním z přibližně 250 lidí, které skiresort Černá hora - Pec letošní zimu zaměstná.

Zima zaměstná více lidí než léto

V létě tu pracuje podstatně méně lidí, protože v provozu není tolik zařízení jako v zimních měsících.

„V zimní sezoně nabíráme spoustu dalších lidí, protože přes léto provozujeme jedno, dvě zařízení, ale přes zimu dalších 30. Takže k nám přicházejí rolbaři, vlekaři, lidi na zajištění parkovišť,“ potvrzuje ředitel skiresortu Petr Hynek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pracovních příležitostech pro sezonní pracovníky mluvila Kateřina Kohoutová

Podobně jako skiareály jsou na tom i horská ubytovací zařízení. Zimní sezona je pro ně stěžejní, přijíždí nejvíc turistů a tím pádem jsou nejvyšší tržby.

„Díky tomu, že zima pro nás znamená tzv. byznys, je pro nás stěžejní, tak potřebujeme mít i požadovaný adekvátní počet zaměstnanců,“ říká Marek Šustr, ředitel hotelu v Janských Lázních.

A dodává, že jako sezonní zaměstnance přijímají kuchaře, číšníky a recepční. „Přijímáme sezonní zaměstnance, asi 8 až 10 lidí,“ upřesňuje.

Sezonní zaměstnance většinou firmy na horách přijímají začátkem prosince. Díky tomu se mírně sníží nezaměstnanost v horských oblastech.

mkp, Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme