Plavci se z MS v krátkém bazénu v Kataru vrátí bez medaile, ale s českými rekordy

Dvanácté mistrovství světa v krátkém bazénu je minulostí a do historie se zapíše jako vůbec nejkvalitnější ze všech dosavadních. Vidět bylo v katarském Dauhá hodně světových rekordů a rozhodně zde nezklamala ani 14členná česká výprava. I když se jí obhájit zisk jedné medaile z předchozího šampionátu nepodařilo, její výsledky mají jiná pozitiva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Závadová má na začátku zimní sezóny dost důvodů k úsměvům

Barbora Závadová má na začátku zimní sezóny dost důvodů k úsměvům | Foto: Michal Jurman

„Vůbec tomu nemůžu uvěřit, je to velký úspěch,“ neskrýval svoji radost Pavel Janeček, který co start v Kataru, to osobní rekord. Na polohové čtyřstovce navíc nové národní maximum a konečné 16. místo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mistrovství světa v krátkém bazénu v katarském Dauhá bylo nejkvalitnějším v historii a neztratili se v něm ani česští plavci

Fanoušci českého plavání byli v posledních letech zvyklí, že úspěchy přicházely hlavně od trojice Baumrtová, Chocová a Závadová. Proti tomu se ale v Kataru vzepřel nejen Janeček, ale také Jan Šefl, který byl asi největším překvapením šampionátu. Na polohové stovce hned dvakrát vylepšil český rekord, za což bral 14. místo.

„Nečekal jsem, že si budu odvážet dva rekordy na polohovku, takže myslím, že můžu být spokojený já, může být spokojený trenér.“

Co do umístění ale přesto dopadly nejlépe v Dauhá už zmíněné české plavkyně. Prsařka Chocová sice doplatila na angínu, Baumrtová se Závadovou ale finálovými účastmi opět potvrdily, že patří k nejužší světové špičce.

„Jsem ráda, že jsem byla ve finále na 400 polohovku, budu ráda, když to půjde ještě lépe a potvrdím to třeba i v té Kazani.“

Upozorňuje sedmá žena z Dauhá Závadová už na světový šampionát v příštím roce, na kterém se bude bojovat i o letenky do olympijského Ria.

Tři dohmaty v elitní desítce potěšily Simonu Baumrtovou. Na všech jejích tratích padl světový rekord

V Rusku, potažmo i Brazílii by jistě ráda potvrdila roli české plavecké jedničky Simona Baumrtová, která sice na ukončeném šampionátu neobhájila bronz z roku 2012, na druhé straně si ale v nejužší světové špičce potvrdila, že pod pěti olympijskými kruhy může bojovat úspěšně o finálovou účast na všech svých tratích.

„Těmi časy, které jsem tu dosáhla, tak bych v Istanbulu brala medaili na všech znakařských tratích. Já jsem naprosto spokojená s tím, jak jsem tady plavala,“ říká po postupně 9., 8. a 7. místě Simona Baumrtová. A že nejde o planou útěchu, potvrzuje fakt, že letos na všech jejích tratích padl ve finále světový rekord.

Michal Jurman, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme