Tohle byl skutečný mezník sametové revoluce. Gustáv Husák abdikoval

Přesně před 25 lety se sametová revoluce přiblížila k dalšímu důležitému mezníku. V podvečer 9. prosince se designovaný premiér Marián Čalfa dohodl s delegací Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí na definitivním složení nové federální vlády.

Z 21 jejích členů bylo 10 komunistů, dva lidovci, dva socialisti a sedm nestraníků. Vládu měl druhý den jmenovat prezident Gustáv Husák. V televizním projevu večer 9. prosince uvedl, že hned po jmenování odstoupí z funkce.

Prezident Gustáv Husák v televizi mluvil jen krátce. Uvedl, že odstupuje v souladu se stanoviskem politických stran proto, aby ulehčil další vývoj. Během projevu působil klidně, uvolněně a vyrovnaně.

„Chci poděkovat za spolupráci, podporu a důvěru všem, se kterými jsem se za víc než 60 let politické činnosti setkával, spolupracoval. Přeji úspěšný demokratický a socialistický rozvoj našemu státu a jeho lidu. Přeji vám všem, abychom krizové jevy překonali a mohli své síly věnovat tvůrčí práci,“ řekl Gustáv Husák v připraveném projevu, který četl z papíru.

Jak sám připomněl, do politiky vstoupil už před 60 lety v době Slovenského národního povstání. V 50. letech ho komunistický režim poslal do vězení. Na výsluní se znovu dostal v roce 1969.

Leonid Brežněv a Gustáv Husák

Po intervenci vojsk Varšavské smlouvy zvolil pragmatický přístup, stal se zcela mužem Moskvy a skutečným symbolem československé normalizace.

Stranické funkce se Gustáv Husák vzdal v roce 1987. Z prezidentského úřadu odstoupil po 14 letech. Abdikoval 10. prosince, po jmenování nové federální vlády.

autor: jas
Spustit audio