Pod náměstím v Táboře se nachází labyrint sklepních chodeb. Můžete ho projít s průvodcem

8. prosinec 2014
Česko – země neznámá

Historické jihočeské město Tábor se může pochlubit rozsáhlým podzemím, které se nachází pod náměstím Jana Žižky. Mnoho zdejších domů se pyšní až třípatrovým sklepením, ve kterém to občas žilo nečekaným ruchem.

Jedna pověst popisuje olízanou zeď pod hospodou, kam prý protékalo pivo škvírou v podlaze. Jiná připomíná tradici zavírání hubatých dam do studeného a temného radničního sklípku. Až na čtyřiadvacet hodin mohl manžel zavřít svou nezkrotnou choť, aniž by potřeboval rozhodnutí soudu.

Unikátní rozsáhlé táborské podzemí ovšem sloužilo daleko praktičtějším účelům. Skladovaly se tu potraviny, chovala domácí zvířata, přechodně také ubytovávala chudina. Zkrátka všechno, co se nevešlo do rozlohou malých domů, našlo své místo ve sklepě.

Už od počátku se mezi jednotlivými sklepními prostorami probourávaly průchody, aby obyvatelé mohli přes sousední dům uniknout před požárem či případnými nepřáteli. Ovšem důkladné propojení táborského podzemí ve skutečný labyrint chodeb je až dílem architekta Vojtěcha Kraupnera, který dal v roce 1947 podnět k vytvoření asi půlkilometrové prohlídkové trasy.

Prohlídka táborského podzemí

Dnes je tato oblíbená turistická atrakce celoročně přístupná z budovy Husitského muzea v Táboře, které zde také pořádá kostýmované prohlídky s lucernami. Happening pro lidi, co netrpí klaustrofobií, se pod táborským náměstím koná minimálně jednou za měsíc.

Virtuální prohlídku si můžete udělat zde. Webové stránky muzea.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.