Varšava viní Česko z diskriminace polských potravin. Praha kritiku odmítá

Varšava si bude v Bruselu stěžovat na údajnou diskriminaci polských potravin. Uvedl to polský ministr zemědělství Marek Sawicki. České úřady se prý při kontrolách zaměřují speciálně na polské produkty. Vedle toho se proti nim v Česku údajně vede hanlivá kampaň. Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL kritiku polské strany odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská jablka

Polská jablka | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

„Nepotkal jsem ještě žádného Čecha, který by se smrtelně otrávil polskými potravinami, ale několik Poláků se otrávilo českým alkoholem,“ prohlásil polský ministr zemědělství Sawicki v rozhovoru pro polský veřejnoprávní rozhlas.

Sawicki zároveň zdůraznil, že polské výrobky jdou v Čechách skvěle na odbyt. „Velmi výrazně podtrhuji: nejlepší známkou kvality polských výrobků jsou čeští konzumenti.“

Varšava si proto bude formálně na české kontroly stěžovat u Evropské komise v Bruselu. Příležitostí bude už příští setkání ministrů zemědělství Evropské unie 14. a 15. prosince.

Poláci po českých úřadech chtějí, aby vysvětlily jeden dokument Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), který získali polští novináři a který údajně nařizuje právě ony zvláštní kontroly polského zboží. Varšava si přeje, aby Česká republika dodržovala evropské standardy, což podle nich právě tento dokument popírá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko diskriminuje polské výrobky, tvrdí polský ministr zemědělství. ČR to odmítá. Více zjišťoval ve Varšavě tamní zpravodaj Vít Pohanka

SZPI ale odmítá, že by její kontroly polských potravin byly diskriminační. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva upozorňuje, že kontroly jsou v souladu s vládním nařízením:

„Tyto kontroly v žádném případě nejsou zaměřeny výhradně na kontrolu uvedeného sortimentu z Polska. Inspekce kontroluje zejména v souvislosti s dodržováním vládního nařízení. To již přibližně dva měsíce ukládá dovozcům vybraných druhů čerstvého ovoce a zeleniny povinnost nahlašovat tento dovoz 48 hodin předem na místo určení."

„V této souvislosti kontrola zjistila nevyhovující šarže původem z Polska, ale i Německa a Rakouska,“ dodal Pavel Kopřiva ze SZPI.

Na prohlášení polského ministra zemědělství Marka Sawického reagoval i jeho český protějšek, lidovec Marian Jurečka. Na sociální síť Twitter napsal, že české úřady kontrolují všechny potraviny stejně. Důraz na polské výrobky odmítl.

Odpoledne prý bude Sawickému volat. „Abychom si to vyříkali a nevzkazovali si důležité věci přes média,“ poznamenal Jurečka na Twitteru.

Jen jsme reagovali na ruské embargo, říká Jurečka ke kontrolám polských potravin

Číst článek

Důvěru některých českých zákazníků v kvalitu polských potravin v minulosti narušily aféry s přidáváním technické soli do uzenin nebo s masem kontaminovaným léky.

V minulých dnech česko-polské vztahy narušila i reklama T-Mobilu, ve které polský podvodný obchodníček prodává nefunkční mobil českému zákazníkovi. Po stížnosti polské velvyslankyně v Praze společnost reklamu stáhla. Polská média jí ale věnovala velkou pozornost.

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme