České muzeum hudby upoutá rozsáhlou expozicí i pestrou historií své budovy

Housle vytvořené Nicolou Amatim nebo klavír, na který hrál v Praze Wolfgang Amadeus Mozart. Tyto a jiné zajímavé nástroje si můžeme prohlédnout v Českém muzeu hudby. Najdeme ho v Karmelitské ulici na Malé Straně v Praze. Sídlí v bývalém kostele svaté Máří Magdalény, v budově s velmi pestrou historií. Za ní jsme se ohlédli a současnost Českého muzea hudby, které je součástí Národního muzea, jsme vám přiblížili v seriálu Prahou křížem krážem.

Chrám svaté Máří Magdalény na Malé Straně vznikl jako kostel kláštera dominikánů. Jeho základní kámen byl položen v roce 1656 a mecenáši stavby se stali Michnové z Vacínova. Práce ale probíhaly pomalu, protože tento hraběcí rod měl finanční problémy, jak vysvětluje Eva Paulová, hlavní kurátorka Českého muzea hudby: „Kostel se stavěl podle projektu Francesca Carattiho, který je známý například jako architekt Černínského paláce a do Prahy přinesl prvky italského a vídeňského raného baroka.“ Práci provázely různé problémy, dokonce se v roce 1670 sešla komise, která konstatovala špatné provádění stavby. Po Carattim pomyslnou štafetu převzali další stavitelé a chrám mohl být vysvěcen až v roce 1709.

Z kostela se na čas stal sklad, pošta i kasárna

Národní muzeum - České muzeum hudby

Skutečnost, že muzejní budova je bývalým kostelem, si velmi dobře uvědomíme už v přízemí při vstupu do dvorany, někdejšího prostoru chrámové lodi. Toto reprezentativní místo dnes slouží například pro konání koncertů. „Kostel svaté Máří Magdalény zdobila díla předních barokních umělců a ve své době měl patrně největší varhany v Praze. Klášter, ke kterému chrám patřil, ale zkrachoval a byl v roce 1783 uzavřen. V 80. letech 18. století kostel sloužil jako sklad. Později budovu získalo gubernium a zřídilo v ní hlavní pražskou poštu a s tím souvisí i přestavba, která tu proběhla. Pošta tady sídlila až do roku 1848,“ říká o historii Eva Paulová. Toto období připomíná dekorativní výmalba na stěnách v místnostech, které byly součástí bytu vedoucího poštovního úřadu.

Od roku 1848 sloužila budova celých sto let četnictvu. Pro něj zde byla v 19. století vybudována kasárna. Jejich éru dodnes připomíná Četnický salónek. V dalším období využíval objekt zhruba šest desetiletí Státní ústřední archiv. A potom budova prošla rekonstrukcí pro potřeby Českého muzea hudby. To se sem přestěhovalo z Velkopřevorského paláce a své nové prostory pro veřejnost otevřelo v roce 2004.

České muzeum hudby

Návštěvníci tu najdou především stálou expozici, krátkodobé výstavy a studovnu. České muzeum hudby pořádá například koncerty, přednáškové cykly, akce pro děti nebo komentované prohlídky výstav. V prvním patře najdeme rozsáhlou expozici s názvem Člověk-nástroj-hudba. V ní muzeum vystavuje nejcennější historické hudební nástroje ze svých sbírek. Její součástí jsou i audiozařízení se sluchátky a ze záznamů si můžeme poslechnout, jak některé z vystavených nástrojů zní.

Expozice představuje například vývoj výroby klavíru nebo historii výroby houslí. Rodinným stříbrem muzea jsou právě housle vytvořené Nicolou Amatim a za pozornost stojí také nástroje našich významných houslařů. Najdeme tu staré dřevěné dechové nástroje, ale i sál plný různých mechanických hracích strojů a strojků.

Některé části expozice přibližuje seriál Prahou křížem krážem věnovaný Českému muzeu hudby. Český rozhlas Regina ho vysílal od 1. do 7. prosince 2014 a vy si ho můžete poslechnout v archivu iRadio.

autor: Jan Zítka
Spustit audio