Šéfka evropské diplomacie vyzývá Turecko, aby se více zapojilo do boje proti IS

Zapojte se více do boje proti Islámskému státu (IS), vyzývá Turecko šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Ankara čelí kritice za dosud přinejmenším shovívavý postoj vůči islámským radikálům v sousední Sýrii a Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: BBC, YouTube. com

Mogheriniová chce, aby Turecko především lépe hlídalo své hranice. Jde o to, aby to lidé, kteří chtějí z Turecka přejít na území kontrolované radikály a tam bojovat po jejich boku, neměli tak jednoduché.

Zejména se jedná o mladé muže z Evropy. Těch na straně IS bojuje odhadem nejméně několik set, možná i několik tisíc.

Ankara argumentuje, že střežit hranici není tak jednoduché. Jen hranice se Sýrií je dlouhá 900 kilometrů a navíc vede často přes hory nebo v jinak složitém terénu. Stejně tak prý není možné, aby Turecko lidem, kteří do země přiletí jako turisté, nějak bránilo v pohybu.

Kromě toho Turci připomínají, že jejich země už svůj díl odpovědnosti nese – v poslední době přijala asi 200 tisíc uprchlíků z kurdských oblastí kolem severosyrského města Kobani. Celkem už je v Turecku uprchlíků ze Sýrie kolem milionu.

Kritika Tureckého přístupu k problému s radikály není ojedinělá. Třeba bývalý velvyslanec USA v Ankaře Francis Ricciardone mluvil dokonce přímo o spolupráci Ankary s některými teroristickými skupinami – umožňovalo prý teroristům průchod přes své hranice a vyzbrojovalo je. Turecko ovšem takové zprávy vždy popíralo.

Ricciardone řekl, že se osobně snažil tureckou vládu přimět k uzavření hranic, ale neuspěl.

Federica Mogheriniová | Foto: Pavel Novák

Islamistické skupiny také údajně používalo Turecko jako nástroj boje proti režimu syrského prezidenta Bašára Assada. Podle některých tvrzení si turečtí představitelé mysleli, že mohou s teroristy spolupracovat a zároveň je přimět k větší umírněnosti. Bylo-li tomu skutečně tak, poněkud se to Turkům vymklo z ruky.

Představitel syrských Kurdů Salih Muslim soudí, že Islámský stát nemusí být přímo podporován s vědomím turecké vlády, ale může mít podporu od frakcí v tureckých ozbrojených silách, které ignorují oficiální stanovisko vlády v Ankaře.

Podle něj zajistili kurdští vojáci u některých zabitých příslušníků IS důkazy o jejich výcviku v Turecku.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme