V Novém Boru na Českolipsku se rozšířil kamerový systém, a to nejen kvůli vandalům

8. prosinec 2014

V Novém Boru na Českolipsku rozšířili kamerový systém. Dvě nové kamery hlídají zrekonstruovaný park s lavičkou Václava Havla na náměstí i hlavní třídu. Důvodem k rozšíření nebylo jen letní řádění vandalů. Místa, kde k vandalismu docházelo, se dočkají kamer příští rok.

„Vyrýpávání okrasných květináčů, které mají sloužit ke zvelebení města. Na hřišti v Arnultovicích umístil vandal balíky slámy, dopravní značky a na branku posadil jeden z plastových kontejnerů na odpad. V neposlední řadě to bylo zlomení mladého stromku na Liberecké ulici,“ vypočítává, co všechno zničili vandalové během letních měsíců v Novém Boru, mluvčí tamní radnice Jana Maněnová.

Město má teď další dvě nové kamery, které sledují především místa v centru města. Jedna z nich je na hlavní třídě, druhá na veřejném osvětlení před novoborskou radnicí.

Proč je jen pár metrů nad zemí vysvětluje vedoucí novoborských strážníků Jiří Zemanec. „Nízko je z toho důvodu, aby viděla pod tu lípu i na lavičky. Jakmile se lípa zazelená a kamera by byla výš, viděli bychom jenom tu zeleň.“

Na dispečinku novoborské městské policie je několik monitorů, které sledují město. Tam se sbíhají záznamy ze všech kamer ve městě, kterých je dvanáct. „Ty lokality byly vyhodnocené jako rizikové. Proto tam ty kamery jsou,“ dodává Zemanec.

Kamery? Nejlepší pomocník proti nočnímu vandalismu!

Nechybí monitory na dvě nové kamery. Obraz je daleko ostřejší než na těch zbývajících. Rozlišení mají podle Zemance velmi dobré.

„Mají vysoké rozlišení. Jedna nová kamera je na budově policie a dohlídne přes celou třídu T. G. Masaryka. Celé se to dá přiblížit a vidíme až na celý výjezd z města. Dokonce přečteme i reklamy na posledních domech včetně rozcestníků.“

Podle vedoucího novoborských strážníků je rozlišení skvělé hlavně v noci. K rozšíření kamerového systému nedošlo jen kvůli letním vandalským činům.

„Ta kamera, co je na budově policie, je částečně placena z fondu prevence kriminality Ministerstva vnitra. O ní se rozhoduje už v prosinci. V tu dobu, kdy tu ten vandalismus byl, tak už bylo rozhodnuto. Přesto ta kamera v těchto místech má svůj důvod. Jsou tam naproti sobě diskotéky a dochází tam k rušení nočního klidu.“

Na vandaly v Arnultovicích má dohlédnout kamera, kterou Nový Bor nechá udělat příští rok.

Spustit audio