Obce i lidé v okolí muničního skladu ve Vrběticích budou žádat kompenzace

Vedení obce Vlachovice-Vrbětice na Zlínsku požádá v příštích dnech o finanční kompenzaci všech pět firem, které mají sklady v tamním muničním areálu. Žádosti rozešle v nejbližších dnech. Vlachovičtí chtějí peníze v řádech milionů korun. Odškodnění žádá obec především za psychickou újmu obyvatel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé evakuovaní z okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku se mohli vrátit domů (snímek z Lipové z 5. prosince)

Lidé evakuovaní z okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku se mohli vrátit domů (snímek z Lipové z 5. prosince) | Zdroj: ČTK

„Je doba předvánoční a tímto máme jistě svátky nejenom zkažené, ale i omezené. Takže bychom byli rádi, kdybychom dostali kompenzaci, a budeme o to žádat,“ říká nezávislý starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák.

Ještě do konce roku chce rozeslat výzvu firmám, které mají muniční sklady v areálu, i Vojenskému technickému ústavu ve Slavičíně, který prostory pronajímá. O využití takto získaných prostředků by podle starosty rozhodla místní anketa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce z okolí vybuchlých muničních skladů počítají škody. Natáčel tam reportér Pavel Sedláček

Peníze ale budou potřebovat také živnostníci, kteří kvůli evakuaci přišli o tržby, nebo soukromí vlastníci lesů v okolí skladů. Náhradu škody budou požadovat i majitelé domků, kterým tlaková vlna po výbuchu třeba vysklila okna, vyvrátila dveře nebo poškodila střechy.

Nový občanský zákoník na takové případy myslí, tvrdí jeho spoluautor, advokát František Korbel.

„Posiluje postavení poškozeného a mimo jiné více zohledňuje právě i nemajetkovou újmu. Takže obecně vzato tam nároky vznikat mohou, druhou otázkou je, komu ty nároky patří, jestli obci, nebo fyzickým osobám. A pokud jde o nemajetkovou újmu, tam by spíše nároky měly být pro jednotlivé obyvatele,“ říká.

Babiš: Lidé evakuovaní z okolí Vrbětic mají dostat odškodnění

Pro odškodnění obyvatel dotčených obcí v okolí muničních skladů se dnes vyslovil také vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vláda o tom podle něj bude jednat, až se vyřeší současná krizová situace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mají obyvatelé obcí dotčených výbuchem skladů ve Vrběticích nárok na odškodnění? Radiožurnál se ptal advokáta Františka Korbela

„Určitě pokud by k tomu došlo, tak ty zdroje musíme najít. Jde teď o to, aby už lidi měli konečně klid, blíží se svátky, tak aby byli doma a měli jistotu, že už se něco podobného nebude opakovat. Určitě s tím měli náklady a myslím, že by měli dostat nějaké odškodnění,“ uvedl.

Babiš v neděli firmu Imex Group označil za velmi kontroverzní. Vyjádřil také přesvědčení, že druhý ze skladů nevybuchl náhodou. Společnost se proti slovům ministra ohradila, právník firmy Radek Ondruš uvedl, že pokud Babiš své výroky nevysvětlí, podá na něj žalobu.

Areál vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích | Foto: ČTK

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD projednávalo otázku možného odškodnění o víkendu předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Momentálně se věci věnuje jeden zaměstnanec ministerstva obrany, který má sbírat žádosti místních obyvatel.

Předně se ale musí vyšetřit, kdo je původcem škod, zdůraznil Chovanec. „Samozřejmě i stát se cítí poškozen. Stát to stojí peníze a i my budeme hledat původce té škody, a pokud jím bude jakákoliv soukromá firma, bude chtít, aby platila i státu, nejenom občanům a obcím,“ dodal.

Vláda pošle do Vrbětic dalších 350 vojáků střežit vybuchlý muniční sklad

Číst článek

V areálu ve Vrběticích vybuchl v polovině října sklad číslo 16 s desítkami tun munice, minulý týden pak sklad 12, kde bylo uskladněno téměř 13 tun munice. Oba objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Kolem obou ohnisek výbuchů je stanoven bezpečnostní okruh, který střeží policisté a stovka vojáků. Vláda dnes rozhodla, do Vrbětic vyšle dalších 350 vojáků.


Zvětšit mapu

Pavel Sedláček, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme