Řecko požádá eurozónu, aby záchranný program prodloužila o dva měsíce

Státy eurozóny pravděpodobně prodlouží záchranný program pro Řecko o dva měsíce. V Bruselu se na tom dohodli ministři financí zemí s eurem. Řecko mělo program původně ukončit do konce roku, nesplnilo ale všechny požadavky mezinárodních věřitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Antonis Samaras

Řecký premiér Antonis Samaras | Zdroj: ČTK

Řecko co nejdřív před vyplacením poslední splátky dohodnuté pomoci požádá eurozónu o dvouměsíční prodloužení záchranného programu.

Eurozóna pak řecké žádosti vyhoví, jak řekl její šéf Jeroen Dijsselbloem. Prodloužení programu je jen technické a Řecko kvůli tomu nepotřebuje žádné peníze navíc.

Eurozóna a Mezinárodní měnový fond tvrdí, že v řeckém rozpočtu na příští rok je díra za zhruba 2 miliardy eur, tedy asi 50 miliard korun. Řecká vláda to ale popírá s tím, že se už v minulosti v odhadech vývoje řecké ekonomiky mýlily.

Podle Evropské komise udělala země mimořádné pokroky. Bez započtení úroků ze starých dluhů má největší rozpočtový přebytek po Německu.

Žádná země v moderní historii nezažila v míru tak obrovský propad ekonomiky jako Řecko. Oproti roku 2008 je jejich ekonomika o čtvrtinu nižší. Podobně se zhoršila i životní úroveň.

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme