Slováci, kteří nahlásí korupci, můžou dostat vysokou odměnu

Slovensko má ambiciózní plán, jak bojovat proti korupci. Stát chce přijmout speciální zákon, který by chránil lidi, kteří úplatkářství nahlásí. V minulosti byli totiž mnozí za svou odvahu potrestáni svými zaměstnavateli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, euro (ilustrační foto)

Peníze, euro (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Lidé, kteří oznámí korupci nebo jakoukoli protiprávní činnost, dostanou ochranu před pomstou zaměstnavatelů.

Například nebudou uvedeni ve vyšetřovacím spise. Inspektoráty práce zase budou moci pozastavit výpověď ze zaměstnání, pokud budou mít podezření, že ze strany zaměstnavatele jde o nějakou mstu.

Stát těmto lidem dokonce slibuje odměnu až do výše sedmnácti tisíc eur, tedy padesátinásobku minimální mzdy na Slovensku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákonu, který má chránit lidi, kteří nahlásí úplatkářství, mluví zpravodaj Petr Vavrouška

Na takovou odměnu ale nebudou mít lidé nárok automaticky. O jejím přiznání rozhodne až ministerstvo spravedlnosti. Soud musí potvrdit, že byl čin skutečně spáchán.

Jde o vůbec první zákon na Slovensku, který by měl chránit občany, kteří nahlásí korupci. Na Slovensku se jim říká bílé vrány. V minulosti řada z nich přišla kvůli odvaze upozornit na trestné činy o práci.

Asi nejznámějším případem je osud učitele z Košic, který upozornil na to, že si škola zbytečně platí externí poradce a právníky. Dostal výpověď a rok byl nezaměstnaný. Kvůli výpovědi se stále se školou soudí. Satisfakcí je pro něj to, že se stal poslancem zastupitelstva v Košicích.

Další muž zase upozornil na podivné náklady v autoprovozu ministerstva školství. Případů je ale celá řada. Některé statečné dokonce nedávno přijal prezident Andrej Kiska.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme