Česko dodá Polsku dokumenty o kontrole potravin. Kvůli údajné diskriminaci

Český ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL řeší spor údajné diskriminace polských potravin. Dnes kvůli tomu telefonicky mluvil téměř půl hodiny se svým polským protějškem Markem Sawickým. Tamní zemědělci se totiž bouří kvůli kontrolám tuzemské inspekce. Hrozí dokonce stížností k Evropské komisi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka

Marian Jurečka | Foto: Filip Jandourek

Podle polské Federace výrobců potravin se inspektoři při svých kontrolách zaměřili hlavně na polské produkty a porušují tak zásady volného trhu v Evropské unii.

„Svému polskému kolegovi jsem řekl, že bych byl rád, než začne volit ostrá slova, abychom se podívali na čísla,“ komentuje dnešní rozhovor Marian Jurečka a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu je ministr zemědělství Marian Jurečka a agrární analytik Petr Havel

„Slíbil jsem mu, že do zítřejšího rána ode mě dostane statistický přehled o tom, jakým způsobem postupují naše dozorové orgány. A že v tom přehledu sám uvidí, že se nezaměřují na Polsko více než na jiné státy, pokud jde o kontrolu dovážených potravin.“

Podle polského ministerstva zemědělství existuje dokument, který údajně zemědělské a potravinářské inspekci nařizuje, aby se zaměřovala na dovozce z Polska.

„Český ministr nemůže přiznat, že jeho podřízený takové instrukce vydal, protože je to vážné a jasné porušení evropského práva,“ tvrdí Sawicki.

Jurečka prý polského ministra z politického pohledu částečně chápe. „I v minulosti byly vztahy v této oblasti vyostřeny a on logicky musí hájit zájmy zemědělců, proto asi včera volil tak ostrou reakci,“ míní. Ministři spolu budou o celé věci mluvit ještě osobně mezi čtyřma očima v pondělí v Bruselu.

Dozorové orgány podle Jurečky dělají plán svých kontrol, aby věděly, kolik jich ročně udělají, připravily podle toho rozpočet a personální zajištění.

Analytik: Situace neprospívá ani jedné straně

„Základní konstrukce je připravena. Ale samozřejmě s ohledem na vývoj situace na trhu i v České republice dozorové orgány vyhodnocují míru rizika jednotlivých skupin potravin a podle toho případně aktuálně přistupují k většímu akcentu pro některou skupinu,“ vysvětluje ministr a dodává:

„A právě to se stalo i v srpnu, kdy s příchodem ruského embarga vyhodnotily, že – pokud jde o kvalitu nebo nároky na značení – může být zvýšené riziko u potravin, které najednou nemohou být exportovány do Ruska, ale skončí na unijním trhu.“

Agrární analytik Petr Havel se domnívá, že česko-polské spory o potraviny nikomu nenahrávají.

„Česká republika je výrazným dovozcem potravinářského zboží z Polska, ale stejně tak je také významným vývozcem zboží i na polský trh. Emoce v této oblasti, které čas od času vyhřeznou poněkud vyšší měrou, než by to mělo být, jsou špatné pro obě strany,“ tvrdí.

Podobné přestřelky se podle něj nedají vyloučit ani v budoucnu. „Nicméně je potřeba vždy to hodnotit tak, že je to určité politické prohlášení, obhajoba vlastních producentů vůči zahraničním, je to určitý marketing. Důležité je, aby se jednotlivé emoce nepřechýlily na obchodní válku,“ podotýká Havel.

Martin Karlík, kap, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme