Na dálnici D1 zloději opět vykrádají kamiony. Na vysočinský úsek se vrátili po delší době

Zloději na dálnici D1 stále častěji útočí na zaparkované kamiony. Vylamují zámky dveří do kabin a berou peníze i platební karty. Před několika dny takto vykradli na odpočívadle u Kozlova makedonský a polský kamion. Policie proto chystá preventivní akci a bude se snažit upozorňovat na zabezpečení nákladních automobilů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstavné parkovště v Pávově bude během oprav dálnice D1 uzavřené

Odstavné parkovště v Pávově bude během oprav dálnice D1 uzavřené | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

V pátek v noci se na 122. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno někdo vloupal do kamionu z Makedonie. Ten samý zloděj pravděpodobně vykradl i polský kamion, který parkoval na stejném místě. Z vozu ukradl peněženku a platební kartu a řidičům způsobil škodu asi ve výše 10 000 korun.

Zkušenost vykradením svého kamionu několikrát poznal na vlastní kůži i řidič Peter ze slovenské Trnavy. „Byl jsem se jen zeptat ve firmě, do které haly mám zajet, a za tu chvíli jsem měl rozlomený zámek na druhé straně,“ vzpomíná na nepříjemnou událost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dálnici D1 na Vysočinu se vrátili vykradači kamionů. Své zkušenosti s vykradením auta popsal ČRo řidič Peter ze slovenské Trnavy

Na vykrádání kamionů se podle policie specializují celé gangy a překážkou pro ně není ani to, že řidič uvnitř odpočívá.

„Je to časté, nastříkají vám plyn do kabiny, když spíte. Mám proto stále pootevřená okna, můj syn tak ale před deseti lety zemřel. Bylo mu 23 let. Stalo se to v Chorvatsku, nastříkali mu uspávací plyn do kabiny,“ dodává slovenský řidič Peter.

Někteří řidiči si v obavách na dveře montují speciální bezpečnostní zámky. Ty ale podle Petera prý mají i své nevýhody. „Je to dobé, zabezpečí to ale jen na nějakých 55 procent,“ říká. „Zamknete si dveře u řidiče a budete mít vylomený druhý zámek. Do auta se tak už nedostanete, dveře máte zajištěné,“ vysvětluje.

Další možností zabezpečení auta jsou i speciální gumy, které spojí jedny dveře s druhými, a do vozu se tak nikdo zvenčí nedostane.

Policie navíc v blízké době připravuje preventivní akci, při které se bude řidiče snažit upozornit právě na to, aby si dávali na lupiče pozor. Mají připravené letáky v několika jazycích, aby se o problémech dozvěděli i řidiči ze zahraničí. Právě ti často bývají obětí nenechavců.

Michal Malý, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme