ODS chce co nejdříve obnovit zrušené buňky v Praze 10 a 11. S novými lidmi

Členové republikového sněmu ODS se včera rozhodli k ráznému kroku a zrušili stranická sdružení v Praze 10 a v Praze 11. Tamní organizace totiž podle nich poškozovaly dobré jméno strany. Cílem je však obnovit je co nejdříve. Zájem bude o všechny slušné členy, tvrdí předseda pražské ODS Filip Humplík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad městské části Praha 11 (Jižní Město)

Úřad městské části Praha 11 (Jižní Město) | Foto: Mirko Kašpar

Republikovému sněmu vadilo například to, že ODS v Praze 10 po volbách společně s komunisty podpořila novou radu v čele se starostkou Radmilou Kleslovou z hnutí ANO.

V Praze 11 zase občanští demokraté čelili řadě skandálů s prodeji pozemků a navíc příliš neuspěli ve volbách. Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka předcházela rozhodnutí dlouhá diskuse.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnově místních sdružení ODS v Praze 10 a 11 mluví předseda pražské ODS Filip Humplík

„Ani já sám nejsem příznivec těchto razantních kroků, toto bylo to nejzazší řešení. Nicméně probírali jsme to v neděli na regionální radě, což je pražský nejvyšší orgán, kde jediní dva členové rady z Prahy 10 a Prahy 11 se vyjádřili proti,“ říká a pokračuje:

„Pochopitelně na republikovém sněmu o tom byla velká diskuse i z toho důvodu, že někteří členové neznají všechny detaily, ale jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo.“

Humplíkovi nejvíc vadí poškozování dobrého jména strany. „V Praze 10 a 11 jsou důvody, proč někteří Pražané říkají, nechceme vás volit. Dobrá pověst je jen jedna. My ji prostě nemůžeme zvážit na kila a říct, teď je to dobrá pověst a teď už ne. Nejsou tam žádné exaktní hodnoty,“ konstatuje.

Občas se musí říznout

Námitku, že lidé, kteří dělali straně ostudu, s ní budou v očích voličů ODS spojováni dál, i když už nebudou členy, Humplík odmítá.

„Jsou oblastní organizace, které jsou těsně vedle sebe a které dělí několik ulic, typově Praha 10 a Praha 2, a které mají ve volbách diametrálně odlišné výsledky,“ podotýká a doplňuje:

„Zatímco na Praze 2 ODS volby vyhraje, o sto metrů dál dostane o 15, 20 procent méně hlasů. To je prostě špatně. Pokud s ODS chceme v Praze dále vyhrávat, chceme se vrátit, kam ODS patří, musíme udělat některé rázné kroky. Občas se musí říznout.“

Neruší se poprvé

Není to poprvé, co ODS zrušila některá svá sdružení. Loni byly podobným způsobem zrušeny organizace v Praze 4 a 12. Obě sdružení byla ale následně obnovena. To by se mělo podle Humplíka stát i nyní.

„Myslím, že pro všechny slušné členy ODS tam místo bude. Já se s nimi budu potkávat, organizace tam chceme obnovit co nejdříve, ale tak, aby fungovaly správným způsobem,“ ujišťuje a uzavírá:

Sdružení podle něj nemohou fungovat bez určitých principů. A pro budoucí členy platí jasná podmínka. „Zásadní věc je to, že to budou členové, kteří budou muset mít místní přístup k té části,“ uzavírá Filip Humplík.

Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme