OBRAZEM: Squat na pražském Žižkově vyklidili policisté, tři aktivisty odvezli

Squatteři museli po deseti dnech opustit bývalou polikliniku na pražském Žižkově. Vyzval je k tomu Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který objekt vlastní. Na místě zasahovala i policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté postávají před vyklizenou Klinikou

Policisté postávají před vyklizenou Klinikou | Foto: Láďa Bruštík

Podle policejní mluvčí Jany Rösslerové bylo v objektu celkem osm lidí. Pět z nich odešlo dobrovolně, další tři museli policisté vyvést.

„Policisté ze speciální pořádkové jednotky tyto osoby převezli na služebnu a v současné době jsou podezřelé ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku,“ uvedla Rösslerová.

Dům v Jeseniově ulici, z něhož aktivisté minulý víkend vyklidili dva kontejnery odpadků, byl prázdný několik let, obývali ho bezdomovci a narkomani.

Objekt vlastní stát, který ho spravuje prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Aktivisté měli budovu vyklidit už minulou středu, úřad ji bude nejspíš převádět na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Několik desítek lidí přišlo vyjádřit projektu Klinika svoji podporu | Foto: Láďa Bruštík

Podle mluvčího aktivistů Arnošta Nováka dnešní zásah souvisí s jejich požadavkem na zveřejnění smlouvy o převodu. „Pro nás to vlastně začíná, protože těch deset dní, jak tady fungovalo sociální centrum, nám ukázalo, že to má velkou podporu lidí. Řada lidí z okolí to podporuje, chce to tady,“ poznamenal Novák.

Občanská iniciativa Klinika plánovala v objektu vytvořit komunitní centrum. Budovu chtěla získat do péče, opravit a provozovat svépomocí. V plánu byly také lidová jídelna, komunitní zahrada a knihovna.

Strkanice s příznivci Kliniky | Foto: Láďa Bruštík

Někteří pozorovali transparent a natáčeli | Foto: Láďa Bruštík

Skupina policistů stála na přední straně Kliniky | Foto: Láďa Bruštík

Přednášky a workshopy se už na Klinice zřejmě odehrávat nebudou | Foto: Láďa Bruštík

Zvětšit mapu

Martin Hromádka, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme